Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az ausztrál bennszülöttek öngyilkossága katasztrofális mértékű: szegénységre, kilátástalanságra ítéli őket gazdag hazájuk

Posted by Suggestor - 2017. január 21. szombat

Nyugat-Ausztráliában minden 13 bennszülött férfi közül egy börtönben ül, ez az arány a legmagasabb a világon, mondja Mervyn Eades, aki tizenhárom éves korában elvesztette a szüleit, és intézetből intézetbe vetette a sors, amíg végül börtönben nem végezte. Börtönből ki, börtönbe be – ez volt az élete a következő tizennyolc év alatt, mígnem 2002-ben, amikor az öccse öngyilkos lett, hirtelen fordulópont állt be az életében.

„Ez az esemény megváltoztatta a gondolkodásomat. Felnyitotta a szememet: megláttam, mit tesz a börtön a népünkkel, és megértettem, fiataljainknak segítségre van szükségük. Láttam, a társadalomnak nincs gondja ránk, ha kiszabadulunk a börtönből, csak a semmi vár ránk” – mondta a Lancet című orvosi folyóiratnak Eades.

A Szociális Igazságosság és Emberi Jogok Intézete (ISJHR) statisztikája szerint a börtönből szabadult embereknek tizszer nagyobb az esélyük arra, hogy szabadulásukat követően egy éven belül öngyilkosságban halnak meg, mint mialatt a börtönbüntetésüket töltik.

A bennszülöttek börtönviselteknek többnyire nincs sem otthonuk, sem munkájuk, így nem csak az öngyilkosság, de az újabb bűnelkövetés is magas köztük, magyarázza Eades.

Két és fél éve Eades megalapította a Ngalla Maya-t, egy non-profit szervezetet, amelyek segítséget nyújt a börtönből szabadult bennszülötteknek, munkát keres a számukra. 300 emberrel került kapcsolatba ezidáig, közülük 124-nek sikerült 8 órás munkát találnia.

„Egy munkanélkülinek nagy a kockázata a börtönre is, az öngyilkosságra is. De ha egy börtönviselt megváltoztatja a gondolkodását, megváltozik a gyerekei gondolkodása is. Azok a gyerekek, akiknek az apja vagy az anyja dolgozni jár, természetesnek találják, hogy dolgozzanak, amikor felnőnek.”

2015-ben több mint 150 bennszülött ember halt meg öngyilkosságban, ez a szám a duplája a nem-bennszülöttekének – az Ausztrál Statisztikai Hivatal szerint.

A bennszülött gyerekek között is magas az öngyilkossági arány – három gyermek öngyilkosságból egy – , noha elenyészően kis számban szerepelnek a népességben.

2015 végén a szövetségi kormány kidolgozott egy öngyilkosság megelőző programot, amely a bennszülött közösségekre fókuszált. Tavaly beszámolt róla a Bennszülött Öngyilkosságok Megelőzését Értékelő Bizottság, hogy a programok többsége elbukott, és helyette egy bennszülött vezetésű prevenciós tervet ajánlott, mentális egészségügyi ellátással a bennszülött emberek számára.

„A bennszülött népnek megoldás kell. Öntjük a pénzt a nem-bennszülött szervezetekbe, de azok nem tudják, hogyan kell együttműködni a bennszülött közösségekkel. A helyi közösségeknek kell adni a forrásokat” – jelentette ki a bizottság társelnöke, Pat Dudgeon pszichológus, és hozzáfűzte: „Az öngyilkossághoz vezető tényezőket, a szegénységet, a munkanélküliséget, az oktatást és a rasszizmust, mint kiváltó okozat kell megcélozni.”

A bizottság öngyilkosság-prevenciós kutatója Gerry Georgatos egyetért a bizottság ajánlásával, de szkeptikus a kimenetelt illetőleg.

„A kormánynak és a kormányt tájékoztató bürokratáknak ettől még megmarad az ‘asszimilálódjon vagy tűnjön el’ szemlélete.”

„Ez egy katasztrofális krízis, amiről nem akarunk beszélni. Akárhova nézünk, mélyszegénység, negatív következményekkel. Nincs bocsánat, mert mi egy gazdag ország vagyunk. Olyan hátrányt szenvednek el nálunk a bennszülött emberek, ami csak a harmadik világban létezik.”

A szegénység reménytelenséget és tehetetlenséget szül már az élet kezdetétől.

„A gyerekek már hat évesen (!) öngyilkosságról beszélgetnek, ezt teszi a kétségbeesés, amelyben élnek. Szociális reformra van szükség: bennszülött foglalkoztatottságra, támogatásra a börtönből elbocsátott emberek számára, infrastruktúrára, oktatásra” – erősítette meg Georgatos.

Forrás: http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)30137-X/fulltext?elsca1=etoc

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: