Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A haszonállatok jólléte a téma a FAO szakértői munkaértekezletén

Posted by Suggestor - 2017. január 26. csütörtök

Sajtóközlemény – Tbiliszi, 2017. január 25.

ENSZ FAO szakértői workshopot hívott össze a helyzet és a további lehetőségek megvitatására

Az állattartó szektor az elmúlt évtizedekben tapasztalt folyamatos növekedése egyre több etikai kérdést vet fel, többek között az állatok tartási és szállítási körülményei, vagyis az állatjóllét kapcsán. Érezhetően erősödik a nyomás nemzeti és nemzetközi szinten a magasabb sztenderdek irányába.

A haszonállatok szállítása, tartása és vágása – együtt a fenntarthatóság kérdéskörével – képezik a témáját annak a ma kezdődő többnapos nemzetközi találkozónak, amelyet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) budapesti regionális irodája hívott össze Tbilisziben.

A résztvevő állat-egészségügyi és –tenyésztési szakértők igyekeznek összehangolni, mit is értenek pontosan állatjólét alatt, továbbá egy regionális akciótervet dolgoznak ki annak megvalósítására.

„Az állatok tartási körülményei egy igencsak összetett kérdéskör, amelynek tudományos, etikai, gazdasági, kulturális és szociális, emellett vallási és még politikai vetülete is van,” mondta Andriy Rozstalnyy, a FAO budapesti állattenyésztési szakértője. „Az állattenyésztők és a fogyasztók egyre inkább úgy tekintenek az állatjólétre, mint egyfajta minőségi mércére.”

A találkozót megelőzte néhány szakmai út Örményországban és Grúziában, melyek során a társszervező brit Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals munkatársai ebből a szempontból vizsgálták és értékelték a haszonállat-tenyésztőket és vágóhidakat.

„A változásnak az állatokkal való körültekintőbb bánásmód felé a kormányzati és iparági szereplők, a nemzetközi közösség közös akaratából kell fakadnia,” tette hozzá. „A FAO segíthet ennek koordinálásában és szakmai segítséget nyújthat ehhez.”

A mi jóllétünk nagyban függ az állatokétól. A világ sok részén az egészséges állatállomány jelenti az élelmezés alapját, ami pedig az állatokkal való jó bánásmód eredménye.

Tanulmányok sora bizonyította, hogy az állatjóléti sztenderdek betartása javítja az élelmezésbiztonságot és a vidéken élők jövedelemszintjét.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: