Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Miért dohányzik szenvedélyesen a skizofrén betegek nagy része?

Posted by Suggestor - 2017. január 26. csütörtök

Több kutatás is kimutatta, hogy a skizofrén betegek nagy része nikotinfüggő, mert a cigarettával enyhít betegsége tünetein – vagy teszi elviselhetővé a kezelés mellékhatásait, a letargiát, a motiváció hiányát.

A prefrontális kéreg, amely terület a gondolkodással, döntéshozással, a munkamemóriával van összefüggésben, károsodik a pszichiátriai rendellenességek, mint a skizofrénia esetében.

Egészséges embereknél a prefrontális kéreg területének aktivitását az acetilkolin jelátvivő ellenőrzi, a neuronok felszínén található nikotin-receptorok segítségével.

Nemrégiben, a nikotin-receptort kódoló (CHRNA5) gén mutációját kapcsolatba hozták egyfelől a skizofrén betegek kognitív teljesítményének rosszabbodásával, másfelől a nikotin-függőséggel.

A Pasteur Intézetben az emberi (CHRNA5) gént egerekbe ültették, azzal a céllal, hogy reprodukálják a skizofréniát jellemző rendellenességet a társas interakciók és a végrehajtó feladatok területén.

Képalkotó technikával és új típusú számítógépes elemzéssel a tudósok csökkent aktivitást figyeltek meg a mutáns egerek prefrontális kérgében. Sikerült azonosítaniuk a sejttípust, amelynek az aktivitását érintette a genetikai mutáció: a kapcsolatokat létre hozó interneuronok voltak azok.

„Kutatásunk azt is megmutatta, hogy amikor nikotint adagolunk, az kötődik az interneuronok nikotin receptoraihoz, és befolyásolja a piramidális sejtek aktivitását a prefrontális kéregben, ami visszahozza a normális állapotot” – magyarázza Fani Koukouli, a tanulmány első szerzője.

Az aktivitás esése az egérmodellben hasonló volt ahhoz, amit a pszichiátriai rendellenességekben és a függőségben mértek.

„Minthogy a nikotin ismételt adagolása helyreállította a prefrontális kéreg aktivitását, kirajzolódik egy lehetséges terápia a skizofrén betegek számára. A gyógyszer-molekula úgy működne, mint a nikotin – annak káros hatásai nélkül (sejtöregedés, függőség, megnövekedett szívfrekvencia) – jelentette ki Uwe Maskos, az integratív neurobiológiai részleg igazgatója, a tanulmány fő szerzője.

Az acetilkolin – vagy más néven nikotin – receptorok a sejtmembránban találhatók, a kommunikációt szolgálják a sejt belső és külső környezete között. Többféle funkciójuk van az idegrendszeren belül, főként az akaratlagos mozgást, a memóriát, a figyelmet, az alvást, a fájdalmat és a szorongást ellenőrzik. A nikotin az acetilkolint helyettesíti ezeken a receptorokon.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-01/ip-hna012317.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Miért dohányzik szenvedélyesen a skizofrén betegek nagy része?”

  1. Suggestor said

    Köszönet olvasónknak az ötletért! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: