Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az óceán savasodása előmozdítja a mészváz-képződést!

Posted by Suggestor - 2017. január 28. szombat

Ez a meglepő eredmény született a Holland Tengerkutató Intézetben: erősebb héjat készítenek maguknak a mészvázas egysejtűek (Foraminifera) a savasodó óceánban.

Tény, hogy 1750 óta az óceánok savassága 30 százalékkal nőtt. A jelenleg uralkodó elmélet és a mészvázas algákkal, kagylókkal folytatott kutatások szerint a mészkő vagy kalciumkarbonát könnyebben oldódik a savas vízben, ezért a kagylóknak és a koralloknak nehezebb mészvázat létrehozni, mert kevesebb a hozzáférhető karbonát, ugyanis a karbonát-ionok közvetlenül az oldott széndioxidhoz kapcsolódnak.

A biokémiai önszabályozás trükkje

„Kísérletünkben a foraminiferák mikroszinten szabályozták a savasságot. Körülöttük, azokon a helyeken, ahol a vázképződés végbe ment, a savasság lényegesen alacsonyabb volt, mint a környező tengervízben.”

“A foraminiferák nagy mennyiségben bocsátanak ki hidrogén ionokat a sejtfalukon keresztül, ami savasítja a közvetlen mikrokörnyezetüket. Ez elmozdítja az egyensúlyt a széndioxid és a karbonát között a széndioxid javára. A foraminifera gyorsan fölveszi a megnövekedett koncentrációban jelenlevő széndioxidot a sejtfalán keresztül. A sejtfal belső oldalán alacsony a savasság a nagymértékű protonkiválasztás (H-ion) miatt. Ilyen feltételek mellett a felvett széndioxidból újra karbonát lesz, ami a kalciummal reagálva meszet alkot. Ilyen aktív biokémiai szabályozó mechanizmust eddig még sohasem láttunk” – magyarázza Lennart de Nooijer, holland kutató.

Felvetődik a kérdés, hogy az egysejtű szervezetek önszabályozó magatartása nem gyorsítja-e a globális felmelegedést?

Az óceán felszíni rétege egyensúlyban van a légkörrel. Ha több széndioxid van a légkörben, több az oldott széndioxid az óceán felszínén.

„A légkör széndioxid-szintje és a mészvázas élőlények mészvázának kialakulása között fontos kapcsolat van kutatási eredményünk szerint” – fejtette ki Gert-Jan Reichart professzor.

„Ha igaz a klasszikus feltételezés, és a magasabb széndioxid-szint kevesebb mésztermeléshez vezet, az óceánok folytathatják tovább a széndioxid felvételét a légkörből. De ha az élőlények többsége szabályozni képes a széndioxid-felvételt biokémiai folyamatok útján, mint a foraminiferák, és az egyre savasabb óceánban is folytatják mészváz-építő tevékenységüket, akkor idővel az óceánok képessége a légkörből való széndioxid-felvételre csökkenni kezd. Ez azt jelenti, hogy több széndioxid marad majd a légkörben, és felgyorsul bolygónk felmelegedése.”

A tanulmányt a Nature Communication című tudományos folyóirat publikálta.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-01/nrni-uro012717.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: