Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kutyák hajlandók megosztani a jutalmat más kutyákkal, főleg ha azok ismerősök

Posted by Suggestor - 2017. január 29. vasárnap

A nagylelkűséget specifikusan emberi tulajdonságnak gondoljuk. Pedig a patkányok, a csimpánzok és más állatok is képesek erre a magatartásra.

A Vetmeduni Vienna kutatóintézetének munkatársai, Friederike Raange , Rachel Dale és munkatársaik kimutatták, hogy a kutyák képesek a jutalomfalatjuk megosztására más kutyával.

Azt más sikerült kimutatniuk, hogy a kutyák, ha azt a feladatot kapják, hogy egy kötélen húzzák el a jutalomfalatot a kutya-partnerhez, megosztják a jutalmat a másik, ismerős kutyával.

Most egy komplexebb feladatot kellett a kutyáknak teljesíteniük, hogy megerősíthessék a kutatók a kutyák pro-szociális* viselkedését.

*pro-szociális viselkedés: mások megsegítésére irányuló viselkedés

„Ez alkalommal nemcsak a különböző kísérleti felállásokat teszteltük, hanem a feladat nehézségének fokát is. A kutyáknak először azt tanítottuk meg, hogy a token élelemre váltható, amit jutalmul megkapnak. Azután arra treníroztuk őket, hogy ismerjenek föl másik két tokent is: az egyik a partner kutyának szállítandó jutalomra szóló token, a másik nem az” – vezeti be az olvasókat a kísérletbe Dale.

Ezek után három kísérletet végeztek annak kimutatására, hogy a kutyák képesek-e pro-szociális viselkedésre ilyen bonyolult feladat esetében, vajon elviszik-e a jutalomfalatot a partner kutyának?

Azt is tesztelték egyúttal, vajon jelent-e valami különbséget a jutalomfalatot adó kutya számára, hogy a ‘megajándékozott’ ismerős vagy idegen, továbbá azt, hogy egy másik kutya jelenléte elegendő-e ahhoz, hogy kiváltsa a nagylelkű magatartást a tesztelt kutyában.

Látnia kell-e a kutyának a ‘megajándékozandót’?

A teszteléshez két, egymástól elzárt térre volt szükség. A tesztelt kutyának egy adott helyen, elzárva kellett várakoznia, míg a kutatók be nem hozták a a tokeneket. A kutya választhatott: jutalomfalatra szóló tokent a partner-kutyának vagy nem azt.

Az első esetben vagy egy ismerős kutya (a megajándékozandó) ült az elzárt részben vagy egy idegen.

A második tesztben a ‘megajándékozandó’ kutya helye üres volt, de a tesztelő helyiségben volt még egy kutya.

A harmadik tesztben a tesztelt kutya teljesen egyedül volt egész idő alatt.

Minden egyes tesztsor végén a kutya megjutalmazhatta saját magát úgy, hogy megérintette a tokent, az pedig kiadta neki a jutalomfalatot. Ezzel biztosították, hogy a kutyák motiváltak maradjanak, és ne vonja el a figyelmüket a másik kutya.

A kísérlet igazolta, hogy a kutyák pro-szociális magatartást tanúsítanak akkor is, ha bonyolult a feladat. Világosan kimutatták a kutatók, hogy a tesztelt kutyák szívesebben osztják meg a jutalmat ismerős kutyával. Az ismeretlen kutyákat harmad annyiszor jutalmazták, mint az ismerőst.

Az etológus szerint a partner-kutyának a jelenléte szintén fontos motiváló tényező volt a tesztelt kutya számára. Ha a másik kutya a tesztelő helyiségben volt (nem elzárva), szívesebben adta neki a tesztelt kutya a jutalomfalatot.

Ha a tesztelt kutya egyedül volt a helyiségben, a jutalomfalatok átadásának száma csökkent.

A korábbi kísérletek során ez – a pro-szociális viselkedést megkönnyítő – tényező nem derült ki.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-01/uovm-dsf012717.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: