Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az időskori enyhe kognitív romlás megelőzhető: számítógép-használattal, barkácsolással, társas tevékenységgel, játékkal

Posted by Suggestor - 2017. január 31. kedd

„Kutatócsoportunk úgy találta, hogy azoknak a személyeknek, akik ezeket a tevékenységeket hetente legkevesebb egyszer vagy kétszer végezték, kevésbé hanyatlott a kognitív képességük, mint azoknak, akik ugyanezt a tevékenységet csak havonta kétszer-háromszor – vagy ennél is kevesebbszer – végezték” – mondta Yonas Geda pszichiáter és magatartás-idegtudós, a Mayo Klinika munkatársa.

Ezek a mentálisan stimuláló tevékenységek védik – még idős korban is – az agyat az enyhe kognitív képesség-romlástól. (Az enyhe kognitív képesség-romlás egy közbülső állapot a normális öregedés és az elbutulás között.)

A kutatás, amely a Mayo Klinika munkatársai végeztek négy egymást követő éven át, megállapította, hogy az enyhe kognitív hanyatlás kockázatát a számítógép használata 30 százalékkal, a barkácsolás 28 százalékkal, a társadalmi tevékenységek 23 százalékkal, a játék 22 százalékkal csökkentette.

A közel 2000 fős (1929 fő) mintába kerülőket neurológiai-kognitív szűréssel választották ki, majd 15 havonta újra értékelték az eredményeket. A Mayo Klinika Alzheimer-kór Kutató Központjának szakértői bizottsága sorolta be a kutatás résztvevőit állapotuktól függően normális vagy enyhén hanyatló kognitív kategóriába.

A mentálisan stimuláló tevékenység előnyét még azoknál is felfedezték, akiknél jelen volt a genetikai rizikófaktor az enyhe kognitív romlásra és az Alzheimer-kórra (apolipoprotein E – APOE e4). De őnáluk csak a komputerhasználat és a társadalmi tevékenység volt kapcsolatba hozható az enyhe kognitív hanyatlás kockázatának csökkenésével.

„Még azokra a személyekre is, akiknek genetikai kockázatuk van a kognitív hanyatlásra, jótékonyan hatott a végzett  tevékenység”- mondta Janina Krell-Roesch, a JAMA Neurology című folyóiratban megjelent tanulmány első szerzője. „Ez figyelmeztetés az APOE e4 gén hordozóknak.”

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-01/mc-mcr013017.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Az időskori enyhe kognitív romlás megelőzhető: számítógép-használattal, barkácsolással, társas tevékenységgel, játékkal”

  1. uniohid said

    “…az enyhe kognitív hanyatlás kockázatát a számítógép használata 30 százalékkal, a barkácsolás 28 százalékkal, a társadalmi tevékenységek 23 százalékkal, a játék 22 százalékkal csökkentette.”

    30% a nyerő : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: