Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A demenciás (elbutulásos) esetek ötödét a levegő finom porszennyezettsége okozhatja

Posted by Suggestor - 2017. február 3. péntek

Egy új kutatás megerősíti a korábban már megállapított kapcsolatot a levegő szennyezettsége és a kognitív hanyatlás között: a finom porszennyezettség jelentősen megemelheti az Alzheimer-kór és más, elbutulással járó betegségek kockázatát.

A finom porszennyezettség (particulate matter 2,5 – PM 2.5) az idősebb nők demencia-kockázatát több mint 90 százalékkal növelte meg, összehasonlítva az alacsony PM 2.5 koncentrációnak kitett idősebb nők kockázatával.

Caleb Finch gerontológus, a Dél-Kalifornia Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzőjének az a véleménye, hogy a népességben az arány elérheti a demenciás esetek ötödét.

A PM 2.5 porrészecske egy szilárd és egy folyékony részből áll, és égéskor keletkezik erőművekben, motoros járművekben.

A PM 2.5 – mint az elnevezésében is benne van – 2.5 mikrométer átmérőjű – illetve ennél kisebb, az emberi haj átmérőjénél 30-szor kisebb.

Mivel ennyire parányi, könnyen belélegezzük. Az EPA (Environmental Protection Agency – Környezetvédelmi Ügynökség – USA) szerint a finom pornak kitettség fokozhatja a szívroham kockázatát és az asztmáét, rontja a tüdőfunkciót, idő előtti szívhalálhoz vagy tüdőbetegség miatti halálhoz vezethet.

Az utóbbi időben a kutatások már azt is felvetették, hogy a finom por az elbutulás kockázatát is hordozza.

Finch professzor és csapata azt állapította meg, hogy a finom por, nagy koncentrációban, 92 százalékkal megnöveli az Alzheimer-kór kockázatát.

Több mint 3600 nő adatait elemezték a kutatók  – akik a Women’s Health Initiative Memory Study felmérésében részt vettek.

Valamennyi nő 65 és 79 év közötti volt, demenciától mentes a kísérlet kezdetén. A kutatás résztvevőinek kognitív funkcióit évente értékelték.

Az EPA adatainak felhasználásával, megbecsülték a nők napi PM2.5 expozícióját a lakóhelyükön.

Összehasonlítva az alacsony expozíciójú helyeken élő nőkét és a magas expozíciójú helyeken élőkét, úgy találták, hogy a szennyezettebb helyeken élők kockázata 81 százalékkal nagyobb a globális kognitív hanyatlást illetően, és 92 százalékkal nagyobb – az Alzheimer-kór kialakulására, illetve más demenciák (elbutulások) kialakulására.

Az eredmény számos zavaró tényező (rassz, etnikum, társadalmi-gazdasági státus, életmód, más betegség megléte) kiküszöbölése után is megmaradt.

A globális kognitív hanyatlás, illetve a demencia megnövekedett kockázata a magas PM2.5 koncentrációra azoknál a nőknél volt a legjellemzőbb, akik APOE epszilon4 génnel rendelkeztek.

Ez a gén az Alzheimer-kór kifejlődésével van kapcsolatban.

A kutatócsoport ennek szem előtt tartásával végzett kísérletet egereken, hogy megállapítsa, hogyan hat az agyra a PM2.5.

Két csoportot tettek ki a nanoméretű porrészecskéknek 15 héten át: az egyiknek APOE epszilon4 génje volt, a másiknak nem.

Az APOE epszilon4 génnel rendelkezőknek az agyában 60 százalékkal több béta-amiloid plakk keletkezett, ami béta-amiloid fehérjék összetapadása folytán jön létre. Ezekről feltételezik a tudósok, hogy elpusztítják az idegsejteket.

A kutatók szerint az eredményük bizonyítékot szolgáltat arra nézve, hogy a finom porrészecskék összefüggésben vannak a demencia kockázattal, és az expozíció súlyosbítja a béta-amiloid fehérjék összetapadását.

A PM2.5 szennyezésnek kitettség és az elbutulás összefüggéséből arra lehet következtetni, hogy a finom por szennyezettségnek tulajdonítható betegségek sora eggyel hosszabb, különösen azokban a régiókban, ahol nagy a népsűrűség és magas a PM2.5.

Magasnak vették a kutatók a koncentrációt, ha a finom por a levegőben meghaladta az EPA által megengedett 35 mikrogramm/köbméter értéket.

A tanulmány a Translational Psychiatry című szakfolyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/315605.php

Egy hozzászólás to “A demenciás (elbutulásos) esetek ötödét a levegő finom porszennyezettsége okozhatja”

  1. uniohid said

    “A PM 2.5 porrészecske egy szilárd és egy folyékony részből áll, és égéskor keletkezik erőművekben, motoros járművekben.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.