Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Döbbenetes a szmog a luxushajókon

Posted by Suggestor - 2017. február 6. hétfő

Origo

2017.02.04.

Egy Marseille-ből induló luxushajón mérték a levegő minőségét a szakemberek, és arra jutottak, hogy a hajón hússzor szennyezettebb a levegő, mint a kikötővárosok belvárosaiban, beleértve az olyan forgalmas városokat is, mint Barcelona, Hamburg vagy Velence.

A hajó több pontján is mérték a légszennyezettséget, és kiderült, hogy éppen a napozóteraszon és a kocogásra kijelölt sávban volt a legrosszabb helyzet – adta hírül a Daily Mail. Míg a tiszta tengeri levegő köbcentijében 1000-2000 szennyező részecske fordul elő, a luxushajón ennek (mármint az alsó értéknek) hatvanszorosát, hatvanezret mértek.

Ilyen mértékű légszennyezettség hosszabb távon tüdőbetegséghez, asztmához, szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet. A kutatók figyelmeztették az utasokat, hogy amennyiben valamilyen tüdőbetegségben vagy -rendellenességben szenvednek, ne maradjanak hosszabb ideig a hajón.

Évi egymilliárd tonna szén-dioxid

A környezetvédők már régóta tiltakoznak a hatalmas tengerjárók ellen, amelyek nemcsak a levegőt károsítják, de zajosak és büdösek, ráadásul esztétikailag is szennyezik a környezetet. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a tengerjáró hajók közel egy milliárd tonna szén-dioxidot, továbbá füstöt és nehézfémeket pöfögnek ki magukból évente.

A Cruise Lines International Association vitatja a vizsgálat hitelességét, szerintük sokkal átfogóbb tanulmányokra lenne szükség annak megállapításához, hogy valóban veszélyt jelent-e az utasokra a luxushajók levegőszennyezettsége.

Forrás: http://www.origo.hu/utazas/hirek/20170204-egy-vizsgalat-oriasi-merteku-legszennyezest-mutatott-ki-egy-luxushajon.html

4 hozzászólás to “Döbbenetes a szmog a luxushajókon”

 1. Sándor said

  De hogy a cikkhez is hozzászóljak, ne csak a hozzászólásokhoz:
  Ez most engem nagyon lehangolt. Mindig úgy képzeltem, hogy egy hajón, a tengeren van a lehető legjobb, friss, tengeri levegő a világon, távol a poros, büdös városoktól stb. Szomorú vagyok 😢 Egy álommal kevesebb. 😢

 2. uniohid said

  A tulajdonos-váltás óta az Origó nem hiteles : (

  2017. február 6. 5:22 Független.hu írta, :

  > Suggestor posted: “Origo 2017.02.04. Egy Marseille-ből induló luxushajón > mérték a levegő minőségét a szakemberek, és arra jutottak, hogy a hajón > hússzor szennyezettebb a levegő, mint a kikötővárosok belvárosaiban, > beleértve az olyan forgalmas városokat is, mint Barcel” >

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.