A fogromláshoz nem elég a baktérium jelenléte, a fogzománc genetikai defektje is kell
Posted by Suggestor - 2017. február 8. szerda
Mert miért romlik el a foga annak az embernek, aki rendszeresen, gondosan fogat mos, míg mások elbliccelik a fogmosást, és még sincs egyetlen lyukas foguk sem?
Hiszen a foguk felszínén ugyanúgy baktériumok élnek, amelyek megtámadják a fogzománcot.
A fogzománc a specifikus zománc-fehérjék ásványi anyagaiból jön létre. Ha selejtes a fogzománc – könnyen lyuk keletkezhet a fogban.
A Zürichi Egyetem kutatói megtalálták azt gént, amelyik a fogzománc keletkezéséért felelős.
Az úgynevezett Wnt jelút követésével vizsgálták, hogy a fogzománc-fehérjék mutációja az embrionális fejlődésben hogyan hozza létre a hibás fogzománcot.
„Ezeknek a fehérjéknek a mutációja valamennyi egérnél hibás zománc-képződéshez vezetett” – magyarázza Pierfrancesco Pagella, az egyetem munkatársa. „Kimutattuk, hogy közvetlen kapcsolat áll fenn ezen fehérjék mutációja és a fogzománc defektje között.”
„Felfedeztük, hogy három különböző fehérje, amely a Wnt jelúthoz kapcsolódik, nemcsak súlyos betegségek kialakulásában vesz részt, de magasan fejlett szövetek minőségének meghatározásában is” – jelentette ki Claudio Cantú molekuláris biológus, a tanulmány első szerzője. „Ha nem megfelelően működik a jelátvitel, a fogzománc struktúrája megváltozhat.”
A fogzománc keménysége és összetétele befolyásolhatja a kariesz (fogromlás) előrehaladását.
„Észre vettük, hogy a fog kilyukadása nemcsak a baktériumoktól függ, hanem a fog ellenálló képességétől is” – magyarázta Thimios Mitsiadis orál-biológia professzor.
A baktériumok és toxikus termékeik könnyedén áthatolhatnak a kevésbé stabil zománcon, kilyukadhat a fog, megfelelő szájhigiénia fenntartása mellett is.
A fogzománc kialakulásának és a mutációk hatására keletkezett zománc-defektusok létrejöttének megértése új utakat nyithat meg a fogromlás megelőzése előtt.
Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-02/uoz-gdi020717.php
Vélemény, hozzászólás?