Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A növekvő egyenlőtlenséget okolják a kutatók rosszabbodó fizikai és lelki állapotunkért

Posted by Suggestor - 2017. február 11. szombat

A University of York professzorai, Kate Pickett és Richard Wilkinson kijelentették, hogy az egyre nagyobb jövedelemkülönbség a világ rossz közérzetének fő forrása: ebből ered a populizmustól a klímaváltozásig minden. Ez az oka rossz fizikai és lelki egészségünknek, a növekvő kábítószer-használatnak, az elhízásnak.

De más globális kockázat is származik az egyenlőtlenségből: fiskális válság, mély társadalmi instabilitás, a társadalom fokozódó polarizálódása, a megerősödő nemzeti érzület, de még a klímaváltozás és a pusztuló környezet is – mert az egyenlőtlenség a fogyasztást és a túlfogyasztást erősíti.

Több évtizedes kutatások nem voltak képesek elérni, hogy meghatározzuk az egészség strukturális összetevőit, ahhoz, hogy csökkenthessük az egészségben fennálló egyenlőtlenségeket. Ez nem történt meg, és az egészségben fönnálló egyenlőtlenségek sem csökkentek.

„Az Egyesült Királyság és az USA sok városában, például a várható élettartamban meglévő különbség 5-10 év, de előfordul 15-20 év különbség is – ha a leggazdagabb, illetve a legszegényebb területeket nézzük.

A professzorok véleménye szerint – a felszínen látszólag progresszív kormányzatoknak a szembetűnő igazságtalanságokkal megbirkózásra való képtelensége, ami régóta fennáll, idézi elő azt a helyzetet, hogy a közvélemény teljesen elfordult a politikai pártoktól.

Hangsúlyozzák, hogy a legutóbbi generáció folyamán a gazdasági növekedés nem javította tovább az egészséget, a jóllétet és az életminőséget a gazdag országokban.

„Szükségünk van, jobban, mint valaha, inspiráló jövőépítő vízióra, olyanra, amely egyenlőbb társadalmakat teremt, ahol növekszik a fenntartható jóllét mindnyájunk számára és a bolygónk számára egyaránt.”

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-02/b-rit020617.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A növekvő egyenlőtlenséget okolják a kutatók rosszabbodó fizikai és lelki állapotunkért”

  1. uniohid said

    “Szükségünk van, jobban, mint valaha, inspiráló jövőépítő vízióra, olyanra, amely egyenlőbb társadalmakat teremt, ahol növekszik a fenntartható jóllét mindnyájunk számára és a bolygónk számára egyaránt.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: