Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hullanak a hattyúk a madárinfluenzától

Posted by Suggestor - 2017. február 12. vasárnap

Átvétel az index.hu-ról

A héten már tíz madárinfluenza-gyanús hattyútetemet regisztrált a Fióka- és Madármentés csoport. Ebből hármat ők maguk adtak le a Nébih-hez, hármat pedig területen illetékes nemzeti parki dolgozói elszállítottak, négy azonban kint maradt a Csepeli Kis-Dunán – írja a szervezet Facebook-oldalán. A poszthoz, amelyet a 24.hu szúrt ki először, egy videót is feltöltöttek, amelyen egy madárinfluenza miatt haldokló hattyú látható.

A megrázó felvételen az állat egy helyben pörög a vízen, tekergeti a nyakát. Ez első ránézésre akár azért is lehetne, mert valamibe beakadt, de a szöveg szerint a madárinfluenza jellegzetes idegrendszeri tünetei ütköztek ki az azóta elpusztult hattyún.

“Az ilyen madár már menthetetlen, de a tetemét muszáj mielőbb beszedni, mert a fertőzött tetemből táplálkozó egyéb madarak viszik tovább, terjesztik a vírust, a betegséget”, írja a szövegben Márton András a Fióka- és Madármentés csoport munkatársa.

Márton szerint azonban probléma, hogy tisztázatlan az egyes állami szervek (konkrétan a Nébih, a nemzeti parkok és a katasztrófavédelem) felelősségi köre a tetembegyűjtés kapcsán, nem tudni pontosan, kinek a feladata lenne ez. Így a csoport tagjai “egy hete futkosnak körbe”, és nem látják nyomát annak, hogy meg lenne szervezve a tetembegyűjtés. A beszámoló szerint a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai csak azután szedtek be három elhullott állatot, hogy “könyörögtek” nekik, négy további tetemről azonban még mindig nem gondoskodtak.

A madárinfluenza terjedéséről a vadmadarak között mi is írtunk korábban, Bognár Lajos országos főállatorvos éppen erre hivatkozva rendelte el hazánk teljes területére a baromfik zártan tartását a múlt héten. Kerestük a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságot a tetemek elszállításával kapcsolatos kérdéseinkkel, válaszukat közöljük, ha megérkezik.

Forrás: http://index.hu/gazdasag/2017/02/10/hullanak_a_hattyuk_a_madarinfluenzatol/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.