Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hajlamosabb a gyulladásra a várandós anya, ha a magzat kislány

Posted by Suggestor - 2017. február 15. szerda

A terhes nők már régóta hangoztatják, hogy a szervezetük másként reagál, ha kisfiút, és másként, ha kislányt várnak. Az Ohio State University orvoskutatói bizonyítékot találtak arra, hogy a magzat neme befolyásolja a terhes anya immunválaszait.

Egyebek között az is összefüggésben van a magzat nemével, hogy van-e az anyának reggeli rosszulléte, émelygése és megkíván-e bizonyos ételeket.

Az Ohio Állami Egyetem kutatói 80 terhes anya állapotát követték végig a terhesség időszakán, keresve azokat az immun-markereket, amelyek a magzat neméből erednek.

Analizálták a vérmintákban a citokinek* szintjét, majd az immunsejt-mintákat a laboratóriumban baktériumoknak tették ki.

*a citokinek jelzőmolekulák, emelkedett szintjük összefüggésben van a gyulladással

„Bár a várandós nők vérmintái nem mutattak különbséget citokin-szint tekintetében, de a leánymagzatot váró nők immunsejtjei több gyulladáskeltő citokint termeltek, amikor baktériumoknak tették ki őket.

Ez annyit jelent, hogy a leánymagzattal várandós nők fokozott gyulladásválasszal reagálnak – összehasonlítva a fiút  váró  nőkkel” – magyarázta Dr. Amanda Mitchell, kutatásvezető.

.A gyulladás fontos része az immunválasznak, akár sebgyógyulásról, akár vírus- vagy baktériumfertőzésről vagy krónikus betegségekről van szó.

De a túlzott mértékű gyulladás megerőltető a szervezet számára, súlyosbíthatja a tüneteket: például a fáradtságot és a fájdalmat.

„Ez a kutatás segít tudatosítani a nőkben és a szülészorvosokban, hogy a magzat neme egy olyan tényező, amely hatással van a női szervezetnek az immunválaszára. További kutatás látszik szükségesnek azon a téren, milyen választ adnak a várandós nők a vírusfertőzésre vagy az olyan krónikus állapotokra, mint az asztma, beleértve azt is, hogy az immunválaszok befolyásolják-e a magzat egészségét” – mondta Dr. Mitchell.

Az anyai szervezetben levő gyulladás hatással lehet a magzatra, például a szülés időpontjára, de egyelőre további kutatás szükséges arra nézve, milyen módon befolyásolja a magzat neme az anyai gyulladást.

Mitchell doktor azt ajánlja a várandós nőknek, életmódjukkal támogassák egészséges immunműködésüket, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy fokozni kell az immunműködést, mert egyaránt gondot jelent a túl gyenge és a túl erős immunválasz. Tornázzanak, táplálkozzanak egészségesen, egyenek leveles zöldségeket, relaxáljanak és meditáljanak, ezek mind az immunrendszer helyes működését támogatják.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170210131226.htm

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.