Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Magyarország még megállíthatná a CETA-t

Posted by Suggestor - 2017. február 16. csütörtök

Sajtóközlemény – Budapest, 2017. február 15.

Kiábrándító hírként fogadta a Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet Egyesület azt, hogy az Európai Parlament rábólintott az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményre (CETA).

Az egyezmény elfogadásával az Európai Parlament még több hatalommal ruházza fel a nagyvállalatokat, és szembemegy az emberek érdekével, valamint nem szolgálja a környezetünk védelmét. Annak érdekében, hogy elkerülhessük az egyezmény teljes körű hatályba lépésével várható negatív környezeti és társadalmi hatásokat, a zöld szervezetek azt várják a magyar országgyűlési képviselőktől, hogy a tagállami ratifikálási folyamat során utasítsák el a CETA-t.

Az Európai Parlament 2017. február 15-én 408 igen és 254 nem szavazattal elfogadta az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) tervezetét. A döntést követően várhatóan március 1-től ideiglenesen hatályba fognak lépni az egyezmény bizonyos részei. A CETA legvitatottabb része, a befektetési bírósági rendszer viszont nem került bele az egyezmény ideiglenesen alkalmazandó elemei közé: erre majd csak a CETA teljes körű ratifikálását követően kerülne sor. Addig azonban hosszú még az út, az EU tagállamainak nemzeti szinten is szavazniuk kell a CETA-ról.

„Ahelyett, hogy az európai parlamenti képviselők az igazságosság és a demokrácia értékei mellett álltak volna ki, a CETA elfogadásával csak még több hatalommal ruházták fel a nagyvállalatokat. Annak érdekében, hogy az állampolgárok bizalma erősödhessen az uniós intézményrendszerben, a politikusoknak az európai polgárok millióinak követelésével összhangban a cégek helyett a köz érdekét kell szem előtt tartaniuk” – hangsúlyozta Újszászi Györgyi, a Védegylet főtitkára.

A CETA különösen elfogadhatatlan Magyarország számára. A megállapodás veszélyeztetné Magyarország Alaptörvénybe foglalt génmódosítás-mentes mezőgazdaságát, mert a GMO-szennyezés legalizálásával a CETA felszámolná az uniós engedély nélküli GMO-kra vonatkozó zéró tolerancia elvét.

„A magyar lakosság érdekében az Országgyűlésnek el kell utasítania a CETA-t. Lehetséges egy igazságos, az emberek egészségét és a környezet védelmét előtérben tartó szabályozás a kereskedelmi egyezményekben is, hazánknak ezt kell támogatnia” – nyilatkozta Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország programvezetője.

„Jó hír, hogy bár megszavazta az Európai Parlament a CETA-t, az egyezmény egyik legproblematikusabb pontja, a befektetői bírósági rendszer még nem fog most ideiglenesen hatályba lépni. Erre csak a CETA tagállami ratifikálását követően kerülhetne sor. Ezért is fontos, hogy a magyar parlament elutasítsa az elsősorban a multinacionális cégek érdekeit szolgáló egyezményt” – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: