Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az idősebb anyától született gyermekeknek jobb a kognitív képessége

Posted by Suggestor - 2017. február 17. péntek

A Max Planck Intézet Demográfiai Kutatási részlege és a Londoni Közgazdaság- és Politika Tudományi Egyetem arra az eredményre jutott, hogy az idősebb anyák gyermekei nagyobb valószínűséggel jobban teljesítenek a kognitív képességvizsgálaton, mint a fiatalabb anyák gyermekei – szemben a negyven évvel ezelőtti eredménnyel, ahol ez fordítva volt.

A változás azoknak a nőknek a jellemzőiben ment végbe, akik idősebb korban vállalnak gyermeket.
Az idősebb anyák általában előnyösebb helyzetben vannak, mint a fiatalok: például iskolázottabbak, kevésbé valószínű, hogy dohányozzanak a terhesség alatt, szakmájuk van.
Régebben ez nem volt szükségszerűen így.

Manapság a nők egyre nagyobb része idősebb korban várja első gyermekét, és átlagosan, az elsőszülötteknek jobbak a kognitív teszt-eredményeik.

Elképzelhető, hogy ez azért van így, mert nekik több erőforrás és több figyelem jut a szülők részéről, mint későbbi testvéreiknek.
A múltban az idősebb nők már általában a harmadik vagy a negyedik gyermeküket szülték meg.

A kutatók három Egyesült Királyságbeli, hosszú távú kutatás adatait elemezték, az 1958-ban, az 1970-ben és a 2001-ben született gyermekek 10/11 éves korban készített kognitív képesség tesztjét.

Az 1958-ban és 1970-ben született gyermekek, akiknek az anyja születésükkor 25-29 éves volt, magasabb pontszámot értek el, mint azok, akiknek az anyja 35-39 éves volt.
Az eredmény a 2001-ben születetteknél megfordult. Bár a 40 fölött szült anyák gyermekeinél is hasonló eredmény mutatkozott, a minta túl kicsi volt, ezért óvatosan kell kezelni.

Amikor a kutatók az anyák társadalmi-gazdasági jellemzőit vették számba, eltűntek a különbségek, ami azt mutatja, hogy az idősebb korban szülő nők jellemzői maguk lehetnek a differenciák okai.

„Jobban fel kell tárnunk, milyenek azok a gyerekek, akik az 1980-as évek óta, amióta jelentősen megnövekedett az ipari országokban az első gyermeküket szülő nők átlagéletkora, jöttek világra” – mondta Dr. Alice Goisis a tanulmány fő szerzője.

„A kognitív képesség önmagában is lényeges tulajdonság, de egyébként is, fontos előjele annak, hogyan fog boldogulni a gyerek később az életben – értve ezen az iskolai előmenetelét, a jövőbeni foglalkozását és az egészségét.”

A tanulmány, melynek címe „Fordított összefüggés az előrehaladott anyai kor és a gyermek kognitív képessége között: a bizonyíték három UK születési kohorsz” – az International Journal of Epidemiology nemzetközi folyóiratban jelent meg februárban.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/315827.php

 

Egy hozzászólás to “Az idősebb anyától született gyermekeknek jobb a kognitív képessége”

  1. uniohid said

    “Régebben ez nem volt szükségszerűen így.” – Hja, változnak az idők : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.