Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Minden megváltozik: a felmelegedés durva hatásai

Posted by Suggestor - 2017. február 19. vasárnap

InfoRádió / MTI

Hetven százalékkal csökkenhet az évszázad végéig a hó mennyisége az Alpokban, és akár egy hónappal is megrövidülhet a síszezon a klímaváltozás miatt – állapították meg svájci kutatók.

A klímakárosító anyagok kibocsátásának csökkentése nélkül csak a 2500 méternél magasabban fekvő területeken lesz a síeléshez elegendő természetes hó.

Az Alpokban több területen is az elmúlt 150 év leggyengébb hóhozamát mérték decemberben – írta közleményében Christoph Marty, a davosi Hó- és Lavinakutató Intézet (SLF) munkatársa.

Ausztria több régiójában is extrém száraz volt az időjárás decemberben, a Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet szerint a csapadék mennyisége az egész országban 79 százalékkal az átlag alatt volt. A kevés csapadék és a hegyekben mért magas hőmérséklet együtt azt eredményezte, hogy a friss hó mennyisége 60-75 százalékkal az átlagos decemberi hómennyiség alatt volt.

A The Cryosphere című szaklapban megjelent tanulmányuk elkészítéséhez a svájci tudósok számos aktuális és múltbéli időjárási adaton és különböző klímaváltozási modelleken alapuló részletes becsléseket készítettek.

A Lausanne-i Műszaki Egyetem munkatársaival közösen végzett munkájuk során az SLF kutatói arra jutottak, hogy a hegyvidéki területen a jövőben egyre ritkább lesz a havas karácsony. Az Alpok hótakarója az évszázad végéig minden magassági szinten és minden modell esetén csökkenni fog.

A leginkább érintett régiók az 1200 méter alatti területek, de még a 3000 méter feletti területeken is 40 százalék körüli visszaesés várható.

“Ha úgy folytatjuk, ahogyan eddig, akár 70 százalékkal is csökkenhet a hótakaró. A csökkenést azonban 30 százalék körül lehetne korlátozni, ha sikerül a globális felmelegedés növekedésének mértékét az évszázad végéig kevesebb mint két Celsius-fok alatt tartani. Az Alpok hótakarója mindenképpen csökkenni fog, de a jövőbeli kibocsátás mértékétől függ, hogy mennyire” – emelte ki Marty.

A kutatás során kiderült az is, hogy megrövidül az alpesi tél. A klímaváltozás alapján a tudósok arra számítanak, hogy

a síszezon fél-egy hónappal később fog kezdődni, mint ma.

A klímaváltozási modellek többsége ugyanakkor a század vége felé a téli csapadék mennyiségének enyhe emelkedését jelzik. “Kutatásaink szerint azonban a csapadék az ezzel párhuzamosan növekvő hőmérséklet miatt nem hó, hanem eső formájában fog hullani” – tette hozzá Marty.

Forrás: http://inforadio.hu/eletmod/2017/02/17/minden_megvaltozik_a_felmelegedes_durva_hatasai/

Egy hozzászólás to “Minden megváltozik: a felmelegedés durva hatásai”

  1. uniohid said

    “A klímaváltozási modellek többsége ugyanakkor a század vége felé a téli csapadék mennyiségének enyhe emelkedését jelzik. ” – Időjárás : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.