Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kétes értékű ‘építészeti Oscar-díj’

Posted by Suggestor - 2017. február 20. hétfő

A Ligetvédők sajtóközleménye – 2017. február 13.

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vezérigazgatója és a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa 2017. február 10-én számos médiumban büszkén újságolta a Liget projekt külföldi szakmai sikerét: eszerint a Liget Projekt “építészeti Oscar-díjra” vált esélyessé azzal, hogy a világ legjobb nagyprojektjei közé választották.

Miről van szó valójában?

A világ vezető ingatlanfejlesztői és ingatlan-befektetői (pl. bankok, nyugdíjalapok ingatlan-befektető szakértői) minden évben összejönnek a MIPIM ingatlanfejlesztési szakkiállításon és vásáron és rendezvény keretében díjaznak projekteket. Ebben idén 11 kategóriában hirdettek 4-4 „döntős” beruházást.

A bevásárlóközpont, irodaépület, kórház stb. kategóriákon kívül olyan előremutató kategóriákban is díjaznak projekteket, mint a Best Innovative Green Building (Legjobb innovatív zöld épület) vagy a Best Refurbished Building (Legjobb felújított épület) és a Best Urban Regeneration (Legjobb városi újjászületési projekt), amelyekre kifejezetten régi vagy ipari épületeknek, területeknek új funkciót adó fejlesztések nevezhetnek.

A Liget Budapest projekt, ami Európa legrégibb közparkjának beépítési tervével indult, a Best Futura Mega Project (Legjobb jövőbeni óriásprojekt) kategóriában került a legjobb négy közé, ahol csak 150 ezer nm-nél nagyobb megaprojektek versenyeznek.

Nincs is ilyenből sok. Ráadásul a versenytársak mind zöld vagy barnamezős fejlesztések.

Míg Európa virágzó nagyvárosaiban az egyre növekvő városi lakosság mellett a zöldfelületek nem ingyen telkeknek minősülnek, hanem nagy megbecsülésnek örvendenek, és nem mellesleg a turisták körében is népszerűek, addig Budapesten a város szívében meglévő, önmagában felbecsülhetetlen értékű, 200 éves közparkot akarnak a lakosság többségének óhaja ellenére új épületekkel beépíteni.

Nem véletlen, hogy “ma nincs a Városliget megújításához hasonló léptékű és minőségű kulturális tartalmú városfejlesztési projekt Európában”, hiszen máshol az új beruházásokat barnamezős területekre tervezik, segítve ezzel a korábbi ipari területek visszakapcsolódását a városszövetbe.

A Városligetben nem ingatlanfejlesztőkre van szükség, hanem hogy a döntéshozók figyelembe vegyék a tájépítész, környezetvédő és városvédő szakemberek, valamint a budapesti lakosság 81%-nak véleményét!

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2017/02/13/ketes-erteku-epiteszeti-oscar-dij

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: