Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Megbetegíthet-e a saját otthonom?

Posted by Suggestor - 2017. február 21. kedd

Erről a rejtett veszélyforrásról kevesen tudnak

Napjainkra sajnos az építőipar lett az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág. Egészen a 20. század elejéig az építőanyagok alapanyagául a helyben található természetes anyagok szolgáltak. Olyan természetes építőanyagok, mint amilyen a fa, vályog, szalma, kender, nád. A világháború utáni gyors újjáépítési kényszer azonban gyökeres változást hozott…

Az új építőanyagokba a természetes alapanyagok helyett a vegyipari szakma legfrissebb fejlesztései és legjobb tudása került be otthonunkba. Az építőanyagok gyártásához szükséges energiaigény is jelentősen megnövekedett, és sokszor több országon keresztül utazik az áru, míg az építkezésre kerül. Sok esetben az építőanyagok életciklusának végén csak problémásan (komoly energiaráfordítással) vagy egyáltalán nem oldató meg az újrahasznosítás.

A modern kemikáliákat tartalmazó építőanyag beépítésével, otthonunkban is megnőtt a különböző káros anyagok jelenléte, melyeknek nagy koncentrációban akár egészségkárosító hatásuk is lehet.

Ezt a problémát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 1984-ben hivatalosan is elismerte.

A jelenség lényege, hogy bár az épületben található káros anyagok mennyisége összességében nem haladja meg az ajánlott határértéket, külön-külön mégis kellemetlen panaszokat eredményeznek: orr-és szemirritáció, ingerlékenység, kimerültség, fejfájás, bőrirritáció.

Ezt eleinte csak munkahelyeinken mérték, később azonban Németországban a lakóházakra is meghatározásra kerültek irányadó értékek.

Napjaink zárt, egyre jobban szigetelt építési módjai egészségünkre ártalmatlan építőanyagok használatát teszik szükségessé.

Korábban a huzatos ablakokon és a szigeteletlen részeken át a lakóterekben keletkező illékony szerves vegyületek (VOC-k, melyek festékekből, ragasztókból, felületképző anyagokból, bútorokból, tisztítószerekből kipárolgó vegyületek) az épületen kívülre kerültek.

Manapság a természetes légcsere már teljesen megszűnt és egy átlag új építésnél vagy nagyobb felújításnál a mérőműszerek 2,5-3x magasabb károsanyag mértékeket mérnek, mint ami az ajánlott határérték.

Éppen ezért fontos a környezet- és egészségtudatos építészet. De hogyan is fogjunk hozzá…

Habár az épületbiológia tudománya, amely azt vizsgálja, hogyan hat ránk épített környezetünk, Németországban immár több mint 40 éves múltra tekint vissza, és napjainkra a természetes építőanyagok ott már újra elismert és megbecsült  területei az építőiparnak, Magyarországon nagyon kevés még az információ és a hozzáértő szakember.

Lehet-e vajon vályogból passzívházat építeni, hát szalmából?

Milyen költséggel jár egy ökoház megépítése, és hol találunk hozzáértő szakembereket?

Mitől lett a vályog Németországban napjainkra a legkeresettebb öko építőanyag?

Mi az a kenderbeton?

Ezekre a kérdésekre is választ kap, ha ellátogat az ÖKO HOME – környezettudatos építkezők napjára 2017. március 17-én a budapesti Lurdy Házba.

A nap végén Ön egy nyomtatott munkafüzettel térhet haza, így képes lesz hozzákezdeni saját ökoházának megvalósításához, és ha közben segítségre lesz szükséges, tudni fogja, kihez kell fordulnia.

Bővebb információ és jelentkezés: http://www.ökohome.hu weboldalon február 21-éig kedvezményes áron.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2017/02/16/megbetegithet-a-sajat-otthonom-errol-a-rejtett-veszelyforrasrol-kevesen-tudnak

Egy hozzászólás to “Megbetegíthet-e a saját otthonom?”

  1. uniohid said

    “Napjaink zárt, egyre jobban szigetelt építési módjai egészségünkre ártalmatlan építőanyagok használatát teszik szükségessé.”

    “Manapság a természetes légcsere már teljesen megszűnt és egy átlag új építésnél vagy nagyobb felújításnál a mérőműszerek 2,5-3x magasabb károsanyag mértékeket mérnek, mint ami az ajánlott határérték.”

    !!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.