Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Jólesik a lelkünknek – és a mentális egészségünknek – madarakat látni a környékünkön

Posted by Suggestor - 2017. február 25. szombat

Azok az emberek, akiknek a környezetében madarak élnek, bokrok és fák vannak, kevésbé szenvednek depressziótól, szorongástól, stressztől, mondják a University of Exeter, a Brit Madártani Egyesület és a University of Queensland kutatói.

A kutatás számos mentális előnyt tapasztalt annál a több száz embernél, akik fákat-bokrokat-madarakat látnak a házuk körül, akár a városban, akár a kertvárosban vagy peremkerületben élnek.

Csaknem háromszáz különböző életkorú, jövedelmű, etnikumú embert kérdeztek meg a szabadban töltött idejükről, és azt találták a kutatók, hogy akik kevesebb ideig voltak a szabadban az előző héten, depressziósabbak és szorongóbbak voltak.

Felmérték a madarak számát reggelente és délutánonként Milton Keynes-ben, Bedfordban és Lutonban, és megállapították, hogy a depresszió, a szorongás és a stressz alacsonyabb szintje összefüggésben volt a délutánonként látható madarak számával. Azért számolták meg a délután látható madarakat – bár reggel több madár észlelhető -, mert nagyobb a valószínűsége, hogy az emberek akkor felfedezik a szomszédságukban lévő madarakat.

A kutatás olyan gyakori madarakat tárt fel, mint a feketerigó, vörösbegy, kékcinke, varjú. Nem talált összefüggést a madárfajok milyensége és a mentális egészség között, csak a madarak száma között, amelyeket megpillantani lehetett az ablakból, a kertben vagy a környezetben.

A legtöbb ember nem képes beazonosítani a különböző madarakat, mint azt az előző kutatások is tapasztalták, ami azt mutatja, hogy elegendő az embereknek az a tudat, hogy madarakkal érintkeznek, nem egy bizonyos madárfaj hozza meg a kedvüket.

Inkább arról van szó, amit Dr. Daniel Cox, a kutatásvezető így fejez ki: „Ez a kutatás elkezdte feltárni a természet szerepét mentális jóllétünk tekintetében.”

„A madarak a házunk körül, és általában a természet a megelőző egészségügy nagy ígérete, ami a városokat egészségesebbé, az embereket boldogabbá teszi.”

Az összefüggés a jobb mentális egészség és a madarak-fák-bokrok látványa között akkor is fennállt, ha tekintetbe vették a környék szegényességét, a háztartások jövedelmét, az életkort és más társadalmi-demográfiai tényezőket.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-02/uoe-wbn022417.php

Egy hozzászólás a “Jólesik a lelkünknek – és a mentális egészségünknek – madarakat látni a környékünkön”

  1. uniohid said

    “Azok az emberek, akiknek a környezetében madarak élnek, bokrok és fák vannak, kevésbé szenvednek depressziótól, szorongástól, stressztől…”
    „A madarak a házunk körül, és általában a természet a megelőző egészségügy nagy ígérete, ami a városokat egészségesebbé, az embereket boldogabbá teszi.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.