Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Több ismert moszkitófaj is fertőzhet Zika-vírussal

Posted by Suggestor - 2017. március 2. csütörtök

A jelenleg ismertnél több moszkitófaj adhatja át a Zika vírusfertőzést, mondják a University of Georgia ökológusai, akik egy előre megjósló modellt alkottak.

Az eLife folyóiratban megjelent publikációjukban újabb 26, potenciálisan fertőzőképes fajt jelölnek meg, ezek közül hét az Egyesült Államok kontinentális területén fordul elő.

„A legfontosabb üzenet az, hogy ezekkel a fajokkal kell foglalkozni” – jegyzi meg a kutatásvezető, Michelle V. Evans. „Kiváltképpen azért, mert nincs még itt a szúnyogszezon, most kell felkészülni a nyárra.”

A Zika vírust terjesztő szúnyogfajok célzott tanulmányozása rendkívül sürgős, tekintve robbanásszerű terjedésüket, és a súlyos egészségkárosítást, amit hordoznak. Azon kívül időt rabló és költséges begyűjteni a szúnyogokat egy adott területről, és tesztelni, melyek hordozzák a vírust, majd laboratóriumi kísérletekbe fogni.

Gépi tanulással – mesterséges intelligenciával – fejlesztették ki a kutatók a modelljüket, ez a megoldás különösen hasznos nagy mennyiségű, bonyolult adat feldolgozása esetében.

A modellben szereplő adatok a flavivirusok (az a család, amely a Zika-vírust, a sárgaláz és a dengue vírusát tartalmazza) és a moszkitók olyan tulajdonságait írták le, amelyekkel mindig is rendelkeztek.

A moszkitó  fajoknál ezek közé tartozik az egy alnemzetségbe tartozás, a földrajzi elterjedés és az a képesség, hogy át tudnak vinni fertőzést, továbbá az, hogy az ember közelségében élnek, megcsípik az embereket és több különböző vírust is át tudnak adni.

A vírusokkal kapcsolatban az került a modellbe, hogy hány különböző moszkitófajt fertőznek meg, megfertőztek-e már valaha embereket, és a fertőzéssel okozott betegség súlyos-e.

Az ismert moszkitó-vírus párokat elemezve, a kutatók úgy találták, hogy bizonyos tulajdonságok erősen megjósolták, létrejöhet-e kapcsolat a párok között.

Ezek a vonások voltak a moszkitóknál: egy alnemzetségbe tartozás, a kontinensen való elterjedés és az átvihető vírusok száma.

A vírusoknál a legfontosabb vonást a moszkitók száma jelentette, amelyek a fertőzést át tudják vinni.

A kutatók a Zika-vírust kombinálták az összes moszkitó-fajjal, amelyekről ismert volt, hogy legalább egy flavivirust képesek átadni.

Ezen tesztelték a modellt.

Az eredmény: 35 vektort*, vagyis a Zika-vírussal ember megfertőzésére alkalmas moszkitófajt találtak, ezek között 26 – előzőleg nem gyanított – fajnak a szóba jöhetőségét.

* A járványtanban a vektor egy fertőző ágenst hordozó, annak átvitelét megvalósító élőlény. A vektor viszi át a fertőzést az egyik gazdaélőlényről a másikra. A legismertebb vektorok közé tartoznak az ízeltlábúak és a háziállatok. – https://hu.wikipedia.org/wiki/Vektor

A fenti moszkitó-fajok közül 7 az Egyesült Államok kontinentális részén elterjedt, olyan elterjedési területtel, amely több esetben különbözik a jelenleg ismert fertőzési területtől.

A kutatók azonban óva intenek attól, hogy bárki azt feltételezze, a Zika-vírus el is fog terjedni mindezeken a területeken.

„Mi egyszerűen csak megnéztük a vektor kompetenciáját, ami csak egy kis része a betegség-kockázatnak. Egyetlen faktor a sok közül, és még csak nem is a legfontosabb. Szeretném hangsúlyozni, hogy mindez csak feltételezés, amit még értékelni kell a tapasztalatok alapján. Azt javasoljuk, hogy azok az emberek, akik majd a dolognak ezt a részét végzik, először ezekre a fajokra koncentráljanak” – hangsúlyozta Evans.

„Az ökológusok régóta tudják, hogy minden összefügg mindennel, méghozzá nagyon alaposan” – mondja John M. Drake professzor, az egyetem Fertőző Betegségek Ökológiai Központjának igazgatója. „Munkánk megmutatja, milyen is az ökológiai gondolkodásmód, és miért olyan fontos a fertőző betegségek megértésében.”

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-02/uogr-mms022817.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s