Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A koffein annak az enzimnek a termelését fokozza, amelyik a demencia ellen hat

Posted by Suggestor - 2017. március 8. szerda

Az Indiana University kutatói 24 vegyületet azonosítottak,mint amelyek hatással vannak az agy NMNAT2 enzim termelésére, amellyel megelőzhető a neurodegeneratív rendellenességek – az elbutulás vagy demencia – kialakulása.

„Kutatásunk azok erőfeszítését segíti, akik olyan gyógyszert szeretnének kifejleszteni, amely megnöveli az agyban az NMNAT2 enzim szintjét” – mondja Hui-Chen Lu professzor, a kutatás vezetője.

Az elmúlt évben a kutatócsoport felfedezte, hogy az NMNAT2 enzimnek kettős szerepe van az agyban: részint védi az idegsejteket a stressztől, részint harcol a rosszul kifejeződött tau fehérjék ellen, amelyek idős korban felgyűlnek az agyban.

A rosszul kifejeződött fehérjéket a neurodegeneratív betegségekkel – például az Alzheimer-kórral, a Parkinson-kórral és a Huntigton-kórral – kapcsolják össze a tudósok.

Ahhoz, hogy aZ NMNAT2 enzim termelést befolyásoló vegyületeket megtalálják, a kutatók csaknem 1300 vegyületet vizsgáltak meg – saját fejlesztésű módszerükkel. Összesen 24 olyan vegyületet azonosítottak, amelynek köze van a szóban forgó enzim termelésének fokozásához, illetve csökkentéséhez.

Az egyik vegyület ezek közül a koffein volt, ami ráadásul még memória javító funkcióval is rendelkezik a genetikailag módosított, sok tau fehérjét termelő egerekben.

A koffein hatását úgy tesztelték, hogy a genetikailag kevesebb NMNAT2 enzimet termelő egérnek koffeint adtak, mire ugyanolyan szinten kezdte termelni az enzimet, mint a normál egerek.

A másik vegyület, ami szintén fokozza az NMNAT2 termelést, a rolipram, egy gyógyszer, amelyet antidepresszánsként fejlesztettek ki, majd az 1990-es évek közepén abbahagyták a gyártását. Az agykutatók érdeklődését azonban továbbra is ébren tartotta ez a vegyület, mert több kutatás is kimutatta, hogy csökkenteni képes a tau fehérjék hatását az agyban.

Egyéb vegyületek is hatásosak voltak valamennyire, habár nem olyan erősen termelték az enzimet, mint a koffein vagy a rolipram (ziprasidone,. cantharidin, wortmannin).

13 vegyületet úgy azonosítottak, mint amelyek csökkenteni képesek az NMNAT2 képződését.

„Ha sikerül gyarapítani a tudásunkat az agyban futó jelutakról, amelyek természetes módon képesek csökkenteni a fenti fehérjék mennyiségét, az a célhoz ugyanolyan fontos, mint az a vegyület, amelynek szerepe lehet a neurodegeneratív betegségek gyógyításában.” – fűzte hozzá a professzor.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-03/iu-cbe030717.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A koffein annak az enzimnek a termelését fokozza, amelyik a demencia ellen hat”

  1. uniohid said

    Remetei főorvos(Körmend) ~40 évvel ezelőtt mondta a kávéról…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s