Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az alvás specialisták szerint a pink zajok segítenek a mélyalvásban, a mélyalvás pedig a tanultak megerősítésében

Posted by Suggestor - 2017. március 10. péntek

Pink azaz rózsaszín zaj a vízesés robaja, az eső kopogása, a szél zúgása. Amikor ezek a zajok az agyhullámokkal szinkronizálódnak, az idősebb emberek mélyalvása fokozódik, és javul a memóriájuk – mondják a Northwestern University kutatói.

A mélyalvási fázisban megy ugyanis végbe a tanultak megerősítése. Csakhogy a mélyalvás már az ember életének közepe táján csökken, a tudósok véleménye szerint ez is hozzájárul az öregkori memóriavesztéshez.

„Ez egy innovatív, egyszerű és biztonságos, gyógyszermentes megoldás az agy egészségének javítására” – jelentette ki Dr. Phyllis Zee neurológus professzor, alvás specialista. „Jó eszköz lehet az idősebb generáció memóriájának javítására, a korral járó memóriavesztés kiküszöbölésére.”

A kutatásban 13 idősebb – 60 feletti – ember vett részt: egy éjszakán át akusztikus stimulációt kaptak (pink zajt), egy másik éjszakán át viszont a kutatók csak úgy tettek, mintha adnának akusztikus stimulációt.

Mindkét alkalommal memóriatesztet végeztek éjszaka is, és a rá következő reggelen is.

Az ál-stimulálásnál a reggeli teszt eredménye csak néhány százalékkal emelkedett, viszont a pink zaj a háromszorosára növelte az átlagos emlékezőképességet.

Az idős embereket az egyetem Kognitív Neurológia és Alzheimer-kór Központjában toborozták.

A mélyalvás lassú hullámainak megnövekedése kapcsolatban volt a memória javulásának mértékével, ami arra utal, hogy a lassú hullámú alvás idős korban is fontos a tanultak rögzítéséhez.

Bár az egyetem kutatói még nem végeztek több éjszakás kísérletet a pink zajjal, a módszer hasznosnak tűnik otthoni, hosszú távú használatra is.

Az előző kutatás már bebizonyította, hogy az akusztikus stimulálás mélyalvásban javítja a tanultak rögzítését a fiataloknál. A mostani kutatás az idősebb felnőtteket célozta meg, akik még többet profitálhatnak a mélyalvás fokozásából.

A kutatók új megközelítést alkalmaztak: a résztvevők agyhullámait reális időben olvassa le a berendezés, és pontosan hozzáigazítja a pink-zaj stimulációt a mélyalvás fázisához, ami emberről emberre változik.

Mélyalvás idején minden egyes agyhullám lelassul másodpercenként 1-re – összehasonlításképpen: ébrenlétben másodpercenként 10 agyhullám figyelhető meg.

Giovanni Santostasi, a tanulmány társszerzője kifejlesztett egy algoritmust, amely a zajt a lassú hullámú rezgés kezdőpontjához illeszti, ezzel szinkronizálja az idegsejtek működését.

A pink-zaj stimulációval az idősebb résztvevőknél növekedtek alvás alatt a lassú hullámok.

Nagyobb kutatásokra van szükség ahhoz, mondták a kutatók, hogy megerősítsék a módszer hatékonyságát, és akkor „az ötlet alkalmas lesz arra, hogy az emberek az otthonukban használhassák”.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/03/170308081024.htm

Hírdetés

2 hozzászólás a “Az alvás specialisták szerint a pink zajok segítenek a mélyalvásban, a mélyalvás pedig a tanultak megerősítésében”

  1. Sándor said

    Vannak kétségeim. A pink zaj nagyon zavaró is tud lenni, ha az ember nem, mondjuk, egy autómosó mellett nőtt fel. Az interneten találhatunk rózsaszín zajt meditációs célra, pl. itt is:

    Én nem szeretnék ilyen mellett aludni :-/

  2. uniohid said

    “A kutatásban 13 idősebb – 60 feletti – ember vett részt…” – Ez bizony kevés : (

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: