Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A B-vitaminok csökkentik a levegőszennyezés egészségi ártalmait

Posted by Suggestor - 2017. március 16. csütörtök

A Columbia és a Harvard Egyetemek közegészségügyi karán született meg az a felfedezés, amely lehetővé teszi a légszennyezés elleni védekezés egyéni megoldását: a különösen veszélyes PM 2,5 – azaz a 2,5 mikrométer átmérőjű részecskék – ellen bevethetők a B-vitaminok.

„Kutatásunk megelőző lépést fejlesztett ki a légszennyezés negatív hatásának minimalizálására. A környezeti hatásoknak az epigenetikai módosulásokban játszott központi szerepe miatt, a módszer valószínűleg kiterjeszthető másfajta mérgező anyagokra és környezeti betegségekre is” – mondta Andrea Baccarelli professzor, a Környezetegészség-tudományi tanszék vezetője.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a világ népességének 92 százaléka jelenleg olyan helyen él, ahol a levegőben levő PM2,5 szennyezés meghaladja a határértéket, a 10 mikrogramm/köbmétert. Köztudott, hogy a PM2,5 a legrosszabb fajta szennyezés, mert mélyen behatol a tüdőbe, gyulladást okozva a tüdőben, illetve az egész szervezetben.

Népességszinten egyelőre nem tudják kezelni a problémát, de egyéni szinten már vannak eredmények.

A kutatók placebót, illetve B-vitamin készítményt (2,5 mg folsav, 50 mg B6, 1mg B12) adtak a kísérlet résztvevőinek, akik egészséges, nem-dohányzó, 18 és 60 év közötti felnőttek voltak, nem szedtek semmilyen gyógyszert, sem vitaminkészítményt.

A kísérletet megelőzően is, és utólag is megmérték a vér B-vitamin szintjét – mindkét csoportnál (a placebót szedőnél és a B-vitaminokat szedőnél is). A B-vitamint szedők esetében a vérben jelentősen megnövekedett a B-vitaminok szintje.

A PM részecskéket egy nagy forgalmú utcába nyíló szűk utcából nyerték ki, Toronto külső kerületében, ahol óránként több mint 1000 jármű halad át.

„Az emisszió – a szennyezőanyag kibocsátás – kontrollja és szabályozása a megelőzés alapvető célja, de sajnos, a nagyvárosokban egyelőre magas az expozíció. Nekünk, egyéneknek, kevés a lehetőségünk a védekezésre a levegőszennyezés ellen. További kutatásokra van sürgősen szükség, főleg az erősen szennyezett területeken, hogy megerősítsék – vagy elvessék – eredményeinket, és végre kifejlesszünk egy megelőzésre alkalmas módszert a B-vitaminok felhasználásával.”

A tanulmányt a PNAS – az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiáinak Értesítője közölte.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-03/cums-tbv031317.php

Egy hozzászólás to “A B-vitaminok csökkentik a levegőszennyezés egészségi ártalmait”

  1. Ez így egy kicsit értelmetlen! Utána kellett néznem miről van szó. A következtetés nem az, hogy nőtt a B-vitamin szint. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.