Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mit keres a giliszta a lakásban?

Posted by Suggestor - 2017. március 21. kedd

Átvétel az utajovobe.eu-ról

Sokan undorodnak a gilisztától, pedig nagyon hasznos állat az ember számára. De mit keresnek a bécsi lakásokban?

David és Thomas Witzeneder, mikor az osztrák fővárosba költözött vidékről, megelégelte a látványt, jobb megoldás hiányában mennyi konyhai hulladékot dobál ki a lakosság a szemétbe.

Elhatározták, hogy megoldják ezt a problémát, és készítenek egy olyan komposztálót, melybe gilisztákat költöztetve humusszá dolgozzák az egyébként kukába és így kárba vesző hulladékot.

A termék nem várt fogadtatásra talált, olyan jól sikerült, hogy belevágtak a kereskedelmi forgalmazásába.

Bár egy kicsit drágának találjuk az árát, hisz az ülőalkalmatosságként is használható komposztáló kb. 280 euróba kerül, míg hozzá a giliszták majdnem 40-be, az osztrákok veszik.

Egyrészt azért, mert a helyi viszonyokat figyelembe véve nem drága a bútorként is funkcionáló termék, illetve nem olcsó a virágföld sem, másrészt elkél a tápanyagdús komposzt a lakásokban lévő virágoknak vagy az erkélyeken és a folyosókon termesztendő paradicsomnak, paprikának, fűszernövényeknek is. Ugyanígy a városi kertekben is, ahol szintén nagy szükség van évről évre a humuszra.

A házi komposztáló pár éven belül behozza az árát, így felfogható egyfajta befektetésként is, hisz használata révén a konyhai hulladékból hasznos dolgot állíthatnak elő a bécsi lakosok. Olyan termőföldet, amiért egyébként minden évben fizetni kellene.

A ládában ideális esetben 1000 giliszta is megél, feldolgozva naponta kb. 150 gramm zöld hulladékot, mely egy ember átlagos hulladék-termelésének felel meg ugyanezen időszakon belül.

A zöld hulladék visszaforgatása minden városban súlyos probléma, annak tükrében pedig, hogy egyre jobban pusztul a termőföldjeink humusztartalma, húsba vágó kérdés is. Egyes elemzések szerint ugyanis már 2030-ra kimerülhetnek a földjeink, az pedig súlyos következményekkel, az élelmiszerárak növekedésével és akár éhezéssel is járhat.

Más kérdés, hogy az élelmiszerárak egyébként is emelkednek 30-50 éve, ennek okáról azonban azokat az élelmiszergyártó nagyvállalatokat kellene megkérdezni, melyek kezében összpontosul az élelmiszeripar.

Forrás: http://utajovobe.eu/hirek/hulladek/6896-mit-keres-a-giliszta-a-lakasban

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: