Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az immunsejtek szerepe a magas vérnyomás megelőzésében

Posted by Suggestor - 2017. március 22. szerda

Az eozinofilnek nevezett immunsejt a vérereket körülvevő zsírszövetben (perivascular adipose tissue -PVAT) található. Mint a kutatók legújabban kiderítették, az eozinofilek szabályozzák az artériák összehúzódását.

„Az immunsejtnek ez a típusa a szervezetünkben több helyen jelen van, régebben úgy gondolták, szerepe kimerül a parazitákkal való küzdelemben és az allergiás folyamatokban való részvételben, de hamar kiderült, hogy az eozinofileknek egyéb fontos immunológiai funkciói is vannak” – mondja Dr. Sheena Cruickshank, a The University of Manchester vezető kutatója.

Állatkísérletben a kutatók megfigyelték, hogy az eozinofilek száma jelentősen csökkent az ereket körülvevő zsírszövetben az elhízott egérnél, ezzel együtt a PVAT (a zsírszövet funkciója) is súlyosan károsodott, ami hozzájárult a 2. típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásához.

„Kutatásunkban kimutattuk, hogy az eozinofilek termelte anyagok hatással vannak arra, hogyan működnek a vérerek: ha hiányoznak ezek az anyagok, mint az elhízásban, akkor komoly probléma keletkezik.”

A kutatók megfigyelték, hogy az eozinofilok befolyásolják a nitrogén monoxid (nitric oxid) és egy fehérje – az adiponektin – termelődését, amelyek szabályozzák az ereket körülvevő zsírszövetben az erek összehúzódását. Különösen az keltette föl az érdeklődésüket, hogy milyen gyorsan helyre tudják állítani az eozinofilok ezt a szabályozó funkciót, ami rendkívüli hatásosságukra figyelmeztet.

Dr. Cruickshank hozzáfűzte:

„Ezeket az immunsejteket mindeddig nem vették eléggé komolyan, pedig mint kutatásunk rámutat, az immunrendszerben betöltött szerepükön kívül közvetlen funkciójuk is van a szervezetben.

Rendkívül fontosnak tűnnek számos folyamatban, új kutatási területek nyílnak meg egy sor betegséget illetően.”

A tanulmány a Scientific Reports-ban jelent meg

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-03/uom-nrf031517.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: