A glifozát gyomirtó biztonságosságát sürgősen felül kell vizsgálni
Posted by Suggestor - 2017. március 24. péntek
Egyre több a bizonyíték arra nézve, hogy a glifozát, egy széles körben használt gyomirtó szer biztonsági előírásai (biztonsági standardja), nem felelnek meg a közegészségi és a környezet-egészségügyi követelményeknek – áll a Journal of Epidemiology & Community Health című folyóiratban.
A glifozát biztonsági standardja elavult tudományos adatokon alapul, mondják a kutatók, így lehetséges, hogy nem tudja teljes mértékben kivédeni az egészséget fenyegető veszélyeket.
Éppen egy hónappal ezelőtt tisztázta a glifozátot az Európai Kémiai Ügynökség azzal, hogy nem köthető megnövekedett rákkockázathoz az embernél. Ezt a döntést szokta követni később az Európai Bizottság határozata, amely újra megerősítheti a glifozát használatát.
Az Egyesült Államokban a glifozát felhasználása az utóbbi két évtizedben gyorsan nőtt, jelenleg a legelterjedtebb gyomirtó az Államokban. Becslések szerint 2014-ben annyi glifozátot használtak föl, hogy elég lett volna a bolygó összes szántóföldjének minden hektárját közel fél kilóval megszórni.
Ezt a gyomirtót nem csak a gyomok irtására alkalmazzák, mielőtt belekerül a talajba a mag és utána, hanem a magok természetes kiszáradásának felgyorsítására is, betakarítás előtt.
A glifozát maradványai megtalálhatók a szójában, búzában, árpában és sok más terményben, mondják a kutatók.
Bár a tudomány támogatja az Egyesült Államokban alkalmazott biztonsági standardot, amit az USA már több mint 30 éve használ, relatíve kevés volt a kontroll ezek mögött a tudományos írások mögött. 1500-nál is több tanulmányt közöltek a glifozátról, csak az elmúlt évtizedben.
„Nem összeegyeztethető a legszélesebben használt herbicidnek a biztonsági értékelése azzal a ténnyel, hogy nagyjából kevesebb mint 300, nem publikált, nem-kontrollált kutatáson alapszik, kizárva a glifozát hatásáról szóló, legmodernebb irodalom zömét” – érvelnek a kutatók.
Emellett, a felhasználás gyors növekedése ellenére, nincs szisztematikus monitorozási rendszer, nem követik az emberi szövetekben gyomirtó szer szintjét, és kevés a kutatás az emberi egészségre gyakorolt lehetséges káros hatásáról.
A legutóbbi, állatokkal végzett kutatások arra engednek következtetni, hogy a glifozát – alacsonyabb dózisban, mint amit a kockázat megállapításánál feltételeznek – kapcsolatba hozható a máj, a vese, a szem és a szív- és érrendszer károsodásával.
A gyomirtó szerekben pedig kombinálják a glifozátot egyéb ‘közömbös összetevőknek’ nevezett anyagokkal, amitől még hatásosabbak lehetnek. Csakhogy ezeket a mixtúrákat a gyártók ‘kereskedelmileg érzékeny’ adatnak tekintik, ezért nem lehetnek nyilvános kutatás tárgya.
Éles vita folyik arról, hogy a glifozát kapcsolatban van-e megnövekedett rák-kockázattal, illetve van-e hatása a hormonrendszerre.
A kutatók a glifozát-szint (illetőleg lebomlási termékei) alapos monitorozására, a gyomirtó-kombinációknak a tudomány legújabb vívmányai szerinti tesztelésére, a foglalkozási megbetegedések, illetve a terhes nők és a gyermekek glifozát szintjének követésére szólítják fel az illetékeseket.
„Az összes értékelés áttekintése után határozhatunk arról, hogy a jelenlegi biztonsági standard elavult, és nem védi a népesség egészségét és a környezetet.”
Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-03/b-wc032317.php
Vélemény, hozzászólás?