Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A spirituális elmélkedés változásokat hoz létre az agy jutalmazó és érzelmi központjában

Posted by Suggestor - 2017. március 26. vasárnap

A Thomas Jefferson University kutatói felfedezték, hogy azoknak a személyeknek az agyában, akik egy 7 napos spirituális elmélkedésen vettek részt, könnyebbé vált a dopaminhoz és a szerotoninhoz való hozzáférés. Ezek az idegi ingerületátvivők, illetve neurohormonok abban segítenek, hogy jobban érezzük magunkat.

A dopamin a mozgási és az érzelmi válaszokat szabályozza, a szerotonin az érzelmeket és a hangulatot.

„Minthogy a szerotonin és a dopamin az agy jutalmazási és emocionális rendszerének része, segít megértenünk, a spirituális gyakorlatok miért gyakorolnak olyan nagy hatást, hogyan adhatnak pozitív érzelmi megtapasztalást” – magyarázza Dr. Andrew Newberg, az integratív egészségtudományi intézet igazgatója.

A spirituális elmélyedés az a művelet, ahol a különböző hitű, spirituális beállítottságú emberek megtapasztalhatnak egy olyan gyakorlatot, amelynek során megerősödik a hitük és javul az egészségük és a közérzetük.

A kutatók tanúsága szerint egyre több ember vesz részt ilyen meditációkon, és azt is kimutatták, hogy a résztvevők beszámolnak a szorongásuk, stresszük csökkenéséről és hasonló előnyökről.

„Ezzel szemben még nem voltak olyan kutatások, amelyek feltárták volna a meditációs programok neurofiziológiai hatását” – jegyezte meg Dr. Newberg.

Ezt a célt szolgálta a kutatás.

14 keresztény hívő (24-76 évesek) volt a kísérlet résztvevője, akik hét napon át Loyolai Szent Ignác által összeállított lelki gyakorlatokat végeztek.

A napot a reggeli misével kezdték, azután csendes elmélkedés, ima, elmélyedés következett. Találkoztak lelki vezetőjükkel is, aki útmutatást adott és információt a meditáció céljáról.

Az elmélkedés előtt és után a résztvevők agyi aktivitását értékelték single foton emissziós komputer tomográffal, emellett kitöltöttek egy sor kérdőívet aktuális fizikai és pszichológiai közérzetükről.

A 7-napos kurzust követően a résztvevőkben 5-8 százalékkal csökkent a dopamin ingerületátvivő kötése, illetve 6,5 százalékkal a szerotoniné.

A kutatók úgy magyarázzák, hogy ez teszi lehetővé a dopamin és a szerotonin jobb hozzáférhetőségét az agyban, és ennek vannak pozitív pszichológiai hatásai.

A résztvevők beszámoltak még megnövekedett transzcendencia-érzésükről – a materiális világtól való függetlenedésről -, amit a kutatók a dopamin kötések csökkenésével hoznak összefüggésbe.

Emellett javult fizikai egészségük, feszültségük, fáradságérzetük csökkent.

„Bizonyos tekintetben, kutatásunk több kérdést adott, mint amennyit megválaszolt. Teamünk arra volna kíváncsi, az elmélkedésnek melyik része az, ami előidézi a változásokat az idegi ingerületátvivő rendszerekben, és vajon különböző típusú elmélkedés különböző változásokat generál-e. Reméljük, a következő kutatások választ adnak erre a kérdésre” – fűzte hozzá Dr. Newberg.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/316585.php

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-03/tju-src032117.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: