Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az inaktív tinédzserek épp azt az időt hagyják ki, amikor megerősödnének a csontjaik

Posted by Suggestor - 2017. március 29. szerda

A University of British Columbia (UBC) – más kanadai kutatóintézetekkel karöltve – felmérte a fizikai aktivitását és megmérte a csontjainak erősségét több mint 300 tizenévesnek – négy éven át.

„Azt találtuk, hogy a kevésbé aktív tizenéveseknek gyengébbek a csontjai. A csontok erőssége kritikus jelentőséggel bír a törések megelőzésében” – magyarázza Leigh Gabel, a UBC munkatársa.

A kutatók nagy felbontású 3D röntgenfelvétel segítségével összehasonlították azoknak a fiataloknak a csontjait, akik teljesítik a napi 60 perc mérsékelt/erős fizikai aktivitást azokéval, akik kevesebb, mint napi 30 percet mozognak.

A négy évet magába foglaló ‘ablak’, amely lányoknál 10-től 14 éves korig, míg fiúknál 12-től 16 éves korig tart, nagyon fontos időszak: ebben a periódusban alakul kik az ember csontvázának 36 százaléka, és a csontok ekkor különösen érzékenyek a fizikai aktivitásra.

„Azok a gyerekek, akik folyton csak ülnek, nem tesznek semmit a csontjaik erősödéséért.”

Ezért van rendkívüli fontossága az olyan fizikai tevékenységeknek, mint a futás, az ugrások, a futball, a kosárlabda.

A csont erőssége a méretétől, sűrűségétől és mikroarchitektúrájától függ. A fiúknak nagyobb és erősebb csontjaik voltak az egész kutatási időszakban.

„Az iskolákat és a közösségeket meg kell győznünk, hogy tegyék könnyebbé a gyerekeknek és a családoknak a testmozgást. A jó hír az, hogy nem szükséges, hogy szervezett vagy strukturált legyen a mozgás ahhoz, hogy elérje hatását: ugyanolyan jó a táncolás, a fogócskázás a parkban, mint a kutyával való játék” – jelentette ki Heather McKay az ortopédia professzora.

A szülők maguk példamutatással segíthetnek az egészséges választásban, maguk számára  is korlátozva a képernyő előtt töltött időt.

„A lényeg az, hogy a gyerekek és a fiatalok álljanak fel a képernyő elől és mozogjanak, alapozzák meg egy életre a csontjaik egészségét.”

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-03/uobc-itd032317.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Az inaktív tinédzserek épp azt az időt hagyják ki, amikor megerősödnének a csontjaik”

  1. uniohid said

    „A lényeg az, hogy a gyerekek és a fiatalok álljanak fel a képernyő elől és mozogjanak, alapozzák meg egy életre a csontjaik egészségét.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: