Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Óvatosság, türelmetlenség és lustaság: ragadósak ezek a tulajdonságok?

Posted by Suggestor - 2017. március 31. péntek

‘Az óvatosság’, ‘a türelmetlenség’ és a  lustaság a személyiségnek olyan vonásai, amelyek megmutatják, hogyan érzékeli az egyes ember a kockázat, a késedelem vagy a törekvés súlyát (a fenti személyiségvonások sorrendjében).

Egy új kutatás azt sugallja, hogy az emberek hozzáállása a törekvéshez, a késedelemhez vagy a kockázathoz önkéntelenül is hasonul a többiekéhez.

Jean Daunizeau és Marie Devaine (INSERM, Párizs) a kognitív pszichológiát kombinálta a matematikai modellezéssel, hogy feltárja az attitűdök közeledésének törvényszerűségét.

A kutatók megkértek 56 embert, hozzanak döntéseket kockázat, késedelem, illetve törekvés tárgyában, de a döntéshozás előtt és után megismertették őket fiktív résztvevők döntésével (tkp. mesterséges intelligencia algoritmusaival). Egyúttal értékelték a kísérleti személyek óvatosságát, türelmességét, illetve lustaságát.

Megállapították, hogy a résztvevőket a ‘fals konszenzus’ tartja fogva: minden alap nélkül azt hiszik, hogy mások attitűdjei az övékre hasonlítanak.

Az is kiderült, hogy a személyek ‘szociális befolyás’ alatt állnak: a hozzáállásuk egyre inkább hasonlóvá válik a körülöttük lévő emberekéhez.

Ami érdekes, a szociális befolyás hatását részben a fals konszenzus idézte elő.

Először növekszik a fals-konszenzus befolyása, majd csökken, miközben a résztvevők alapvetően nincsenek is tudatában, hogy  befolyásolás megy végbe.

A matematikai szimuláció kimutatja, hogy mind a kétféle befolyásból, a kettő között fennálló interakcióból és egy egyedülálló mechanizmusból, amely követi a mások rejtett attitűdjét – áll össze a résztvevők attitűdje.

Ez ellentétben áll azzal a hagyományos nézettel, hogy az attitűd kiigazítása egy automatizmussal történik, amit a konformitás szükséglete vált ki.

„Az a törekvés vezetett bennünket, hogy megértsük az emberi és állati kogníciót (gondolkodást) a számítógép nyelvén, kvantitatív és cáfolható módon.”

A tanulmányt a PLOS Computational Biology publikálta.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-03/p-pia032317.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: