Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A teherautókat teher-kerékpárra cserélné Bécs

Posted by Suggestor - 2017. április 3. hétfő

Átvétel a greenfo.hu-ról

Bauer Krisztina

2017. március 31. 20:25

Teherbringára cserélné a teherautókat Bécs

Nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági haszna is van, ha teherautók helyett cargobiciklikkel végzik az áruszállítást a városokban – derült ki a bécsi Európai Kerékpáros Logisztikai Konferencián. Az osztrák főváros 2030-ra szén-dioxid kibocsátás nélkül szeretné megoldani az áruszállítást.

Kisebb a beszerzési- és fenntartási költsége, mint a teherautóknak, ráadásul a 30-as zónákban gyors, megbízható és költséghatékony szállítóeszköz a teherbringa, amely nemcsak a környezetet, de a vállalkozások pénztárcáját is kíméli. Többek között erről, valamint a városi áruszállítás és szállítmányozás legújabb fejlesztéseiről is szó esett a European Cycle Logistics Federation bécsi konferenciáján.

A Német Űrutazási és Légiközlekedési Központ tanulmánya szerint a városokban a teherautókkal naponta megtett utak 23 százalékát már most ki lehetne váltani teher-kerékpárokkal. Bécsben jelenleg mintegy 400 teherbiciklit használnak – többek között szociális ételszállításra vagy online bevásárlások házhoz szállítására. Mivel az osztrák főváros célja, hogy 2030-ra teljesen visszaszorítsa a szén-dioxid kibocsátást a bécsi áruszállításban, március óta jelentős összeggel járul hozzá a teher-kerékpárok vásárlásához mind magánszemélyek mind pedig vállalkozások esetében. A kerékpár fajtájától függően akár a 800-1.000 eurót is elérő támogatásra eddig száz pályázat érkezett a márciusi indulás óta.

Azokon a területeken, ahol a cargobicikli nem jelent ideális alternatívát, az elektromos járművek használatát támogatná Bécs. Az e-autók gyorsabb elterjedése érdekében például 2017 közepétől átfogó elektromos töltőhálózat kiépítésébe kezd az osztrák főváros.

Az osztrák fővárosban eddig is kiemelten kezelték a kerékpáros közlekedés ösztönzését, és mindent megtettek azért, hogy a bécsi családok autó helyett inkább kerékpárral közlekedjenek. Annak érdekében, hogy erre ne csak a szabadidőben és a munkába járásnál legyen lehetőség, idén különös hangsúlyt fektetnek a teherbringázás támogatására.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2017/03/31/teherbringara-cserelne-a-teherautokat-becs

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.