Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kadmiummal szennyeződött a Maros mellékfolyója

Posted by Suggestor - 2017. április 5. szerda

Átvétel a vg.hu-ról

Mérgező vegyülettel szennyeződött hétfőn az erdélyi Aranyos-folyó, miután meghibásodott Románia legnagyobb ülepítője – közölte az erdélyi Fehér megye környezetvédelmi őrsége.

A hatóság szerint a zagy a Cupru Min abrudbányai bányavállalat szászavinci zagytározójából került az Erdélyi-szigethegység folyójába.

A Mediafax román hírügynökség szerint hétfőn este meghibásodott a rézbánya egyik visszapumpáló állomása, és a vízbe zagy került a Sesely-völgyi ülepítőből. Az állomás a savasodás miatt berozsdásodott, majd megrepedt – ez okozta a zagy kijutását. Mintegy három és fél órán át ömlött a régi leürítő rendszeren keresztül a mérgező vegyület a tározó völgyében folyó patakba, amelyik pár kilométerrel tovább az Aranyos-folyóba ömlik – írta az MTI.

A Marosvásárhelyi Rádió szerint a Sesely-völgyi ülepítő az abrudbányai rézbánya legfontosabb működő-, ugyanakkor Románia legnagyobb ülepítője. A Cupru Min társaság termeli ki a veresvölgyi altalajkincset, ahol Románia réztartalékainak hatvan százaléka található.

Az Erdélyi-érchegységben, Verespatak szomszédságában lévő egykori Szászavinc helyén ma már több mint százharminc hektáros, több tízmillió tonnás kapacitású, kénsavas zagytározó található, amelyből csak az elpusztult falu ortodox templomának tornya áll ki. A román szaktárca legutóbbi felmérései szerint a térségben 15 millió eurós környezetvédelmi fejlesztésre van szükség. A sárga és vörös színű, nehézfémekkel szennyezett savas víz a veresvölgyi (Rosia Poieni) rézbányából folyik a völgyzáró gáttal kialakított mesterséges tóba, amelynek savasságát mész adagolásával próbálják semlegesíteni.

Az Alba24.ro helyi hírportál szerint a tározóban felgyülemlett zagy egyebek mellett rezet, vasat, krómot, cinket, arzént és mangánt, valamint kadmiumot tartalmaz. Ez utóbbi melléktermékként keletkezik a cink, a réz és az ólom kinyerése közben. Trágyákban és rovarirtókban is fellelhető. Legfőbb veszélye, hogy képes helyettesíteni az esszenciális cinket, annak jótékony élettani hatása nélkül. Mivel erősen toxikus, a cink helyébe beépülve súlyos károsodásokat okoz az emberi szervezetben.

Az Aranyos áthalad Fehér, Kolozs és Maros megyéken. Hosszúsága 130 kilométer, Székelykocsárd fölött torkollik a Marosba, annak legnagyobb mellékfolyójaként.

A helyszínen már vizsgálódnak és mintákat vesznek a hatóságok, átfogó jelentésük a nap folyamán várható. A Cupru Min társaság képviselői vállalták a felelősséget a balesetért.

Forrás: http://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/kadmium-jutott-verespatak-mellett-a-maros-mellekfolyojaba-486297

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.