Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A mágneses agystimulálás megváltoztatja a bélbaktériumok összetételét, segít az elhízáson

Posted by Suggestor - 2017. április 6. csütörtök

A  műtétet nem igénylő elektromágneses agystimulálás hasznos módszer: nem kell beültetni az elektródákat az agyba, egyszerűen csak felhelyezik a fejre a készüléket, és máris kész mágneses impulzusokat küldeni, hogy stimulálja az agynak valamely specifikus területét.

Az Egyesült Államokban nemrégiben engedélyezték depresszió kezelésére, de más országok is tanulmányozzák egyes pszichiátriai rendellenességek – főleg a függőségek – kezelésére.

Biztonságos és hatékony terápiára van szükség az elhízás kezelésére” – mondta Livio Luzi professzor, a Milánói Egyetem endokrinológia tanszékének vezetője. „Mert eddig semmi nem állította meg az elhízás járványszerű terjedését, hiába volt a számos megelőző, illetőleg terápiás intézkedés.”

Az elhízás lehetséges okának a bélbaktériumok összetételét tartják a tudósok, a hasznos és a káros mikroorganizmusok kiegyensúlyozatlanságát.

Luzi professzor szerint a tudósok már tisztában vannak azzal, hogy a nem megfelelő összetételű bél.mikrobióta képes megváltoztatni az agynak küldendő jelzést az étvágyról és a jóllakottságról.

A professzor és munkatársai ezért tanulmányozták, hogy a nem-invazív elektromágneses stimulálás (dTMS), képes-e javítani a bélbaktériumok összetételén az elhízott emberekben.

A kutatáshoz három elhízott férfit és tizenegy elhízott nőt verbuváltak, 22-től 65 éves korig. Véletlenszerűen beosztották őket két csoportba. Öt héten át hetente háromszor vagy dTMS kezelést, kaptak, illetve a másik csoportnál szimulálták a kezelést. A kísérleti személyek kezelés előtt és után székletmintát adtak.

Emellett mérték a vércukor-szintjüket, az inzulin szintjüket, az agyalapi hormonok szintjét és az olyan jelzőmolekulák, mint a norepinefrin mennyiségét. Az agyalapi hormonoknak nagy szerepük van az étvágy szabályozásában, míg a norepinefrin és más jelzőmolekulák a bélbaktériumok összetételére vannak hatással.

A kezelés befejeztével a dTMS-sel kezelt személyek több mint 3 százalékot veszítettek testsúlyukból, és több mint 4 százalékot a testzsírjukból, lényegesen többet, mint a kontroll személyek.

A székletelemzés azt derítette ki, hogy öt hét elteltével, a dTMS-sel kezelt személyeknél jelentősen megnőtt több hasznos baktériumfaj száma, amelyek gyulladás-ellenes tulajdonsággal rendelkeztek – ahogyan az az egészséges embereknél lenni szokott.

A kontroll csoportban nem volt lényeges változás.

A terápiás csoportban viszont – a hasznos baktériumfajok számának megnövekedésével együtt – javultak a glükóz, az inzulin, az agyalapi mirigy hormon és a norepinefrin értékek.

„Ezek a változások a dTMS kedvező hatására utalnak, amelyet mind a testsúly-csökkentésben, mint a bél mikrobiomjának összetételében kifejt. Kutatásunk igazolja a dTMS alkalmasságát az elhízás kezelésére.”

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170403123508.htm

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.