Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A fogamzásgátló tablettát szedő nőknek rosszabb a közérzete

Posted by Suggestor - 2017. április 20. csütörtök

A svéd Karolinska Intézet kutatói állapították meg, hogy a fogamzásgátló tabletta negatív hatással van a nők életminőségére, bár  igaz, hogy a depresszív tüneteket nem növeli.

„Annak a ténynek ellenére, hogy a világon mintegy 100 millió nő szedi a fogamzásgátló pirulákat, meglepően keveset tudunk ma is arról, milyen hatással vannak ezek a tabletták a nők egészségére. A tabletta tudományos megalapozottsága meglehetősen hiányos, ha az életminőségre gyakorolt hatásra és a depresszióra gondolunk. Nagy szükség van olyan kutatásokra, ahol a véletlenszerű kiválasztást és a placebót is alkalmazzák” – magyarázza Angelica Lindén Hirschberg professzor, a nők egészségével foglalkozó tanszék vezetője.

340 egészséges, fiatal (18 és 35 év közötti) nőnek adtak három hónapon át vagy hatóanyag nélküli tablettát vagy fogamzásgátlót. Ez utóbbi ethinylestradiolt és levonorgestrelt tartalmazott, ami a kombinált fogamzásgátlók leggyakoribb formája Svédországban és más országokban.
Sem a kutatásvezető, sem a kísérleti személyek nem tudták, kinek adtak placebót, kinek fogamzásgátlót.

Azok a nők, akik fogamzásgátlót kaptak, lényegesen alacsonyabbra értékelték az életminőségüket, mint akiket placebóval kezeltek.
Mind az életminőségüket általában, mind a hangulatukat, közérzetüket, önkontrolljukat és az energiaszintjüket negatívan befolyásolta a fogamzásgátló szer. Másrészt, nem volt tapasztalható a depresszióra utaló tünetek jelentős növekedése.

Mivel a változások relatíve csekélyek voltak, az eredményt bizonyos óvatossággal kell kezelni – hangsúlyozzák a kutatók. Egyes nők esetében viszont klinikai jelentősége lehet az életminőségre gyakorolt negatív hatásnak.

„Bizonyos esetekben ez hozzájárulhat a tablettaszedés rendszertelenségéhez. Az életminőség csökkenésének lehetőségét figyelembe kell venni a fogamzásgátló tabletták felírásakor, illetve a fogamzásgátlás módszerének kiválasztásakor”

A kutatás során alkalmazott fogamzásgátló tabletta típusát (ethinylestradiol és levonorgestrel hatóanyagút) sok országban elsőként ajánlják, mert ennek a legkisebb a trombózis kockázata a kombinált fogamzásgátlók között.

A kutatás eredményét nem lehet általánosítani a más típusú kombinált fogamzásgátló tablettákra, mert azoknak eltérő a kockázati profilja és mások a mellékhatásai, fűzik hozzá a kutatók.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-04/ki-ocr041817.php

 

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A fogamzásgátló tablettát szedő nőknek rosszabb a közérzete”

  1. via filmdatabase.dk

    301 Moved Permanently

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: