Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kórházban fekvő idős betegek mozgásának korlátozása több kárt okoz, mint hasznot

Posted by Suggestor - 2017. április 25. kedd

Az Öregedés Kutatásának Intézete alaposan megvizsgálta, mi a bizonyíték arra az elvre nézve, hogy a páciensek mozgását korlátozni kell, hogy elejét vegyék az eleséseknek. Viszont súlyos mellékhatásokat kockáztatnak ezzel a betegeknél, mondja Sharon K. Inouye, a kutatóközpont igazgatója

„Egy 2009-es becslés szerint a kórházi betegek idejük 95 százalékát az ágyban fekve töltik. A kórházi immobilitás az egyike azoknak a tényezőknek,amelyek a ‘kórházi kezelés utáni szindrómához’ vezetnek: a hospitalizációt követő nagyfokú sérülékenységhez, a funkciók hanyatlásának megnövekedett kockázatához, és az újra kórházba kerüléshez” -írja Dr. Inouye a JAMA Belgyógyászat szakfolyóiratban.

Az Öregedés Kutatása Centrum vezetője, aki arról híres, hogy képes felismerni és megelőzni a delíriumot, megvilágítja, hogyan vezetnek a kórházak intézkedései, amellyel a páciensek elesését szeretnék megakadályozni – szándékuk ellenére – szerencsétlen következményekhez.

Több kutatás támasztja alá, hogy ez a politika súlyos mellékhatások kockázatát hordozza, és a betegek mozgásának elősegítésével a kórház valójában segít megelőzni hosszabb távon a súlyos kimenetelű eséseket.

Dr. Inouye azt ajánlja a betegbiztosítónak (Centers for Medicaid and Medicare), mozdítsa elő intézkedéseivel a mobilitást, ne arra ösztönözzön, hogy a betegeket ágyban tartsák. Ezek között az intézkedések között szerepel a felügyelettel való séta, segédeszközzel és képzett személyzettel vagy képzett önkéntesekkel.
Óva int az ágyról való leesésre riadóztató csengőtől, ami már bebizonyította, hogy nem hatékony az esések számának csökkentésében, és gyakran tovább fokozza az immobilitást, és a nővérek fáradtságát és stresszét.

„A népesség gyors öregedésével ez a kérdés nagyon fontossá fog válni” – jósolják a kutatók

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-04/hsif-lpm041417.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.