Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ukrajna akkor kezd nemzetközi egyeztetést atomerőművei élettartam-hosszabbításáról, amikor már jórészt megtörtént…

Posted by Suggestor - 2017. április 27. csütörtök

A Magyar Természetvédők Szövetségének sajtóközleménye

Környezetvédő szervezetek évek óta tartó nyomásának hatására úgy tűnik, Ukrajna hajlandó nemzetközi konzultációkba kezdeni elöregedő atomerőművei élettartamának meghosszabbításáról. A történetnek azonban vannak szépséghibái.

Ukrajna szomszédai – így Magyarország is – nemrég az ukrán kormánytól levélben tájékoztatást kaptak a Dél-ukrajnai és a Zaporizzsjai atomerőművek környezeti hatásvizsgálatáról és élettartamuk meghosszabbításáról. Ezeket az információkat a felelős minisztériumok a napokban teszik közzé és mindenki számára véleményezhetők lesznek – ahogy erről az Espooi egyezmény is rendelkezik. Ez nagy előrelépés ahhoz képest, hogy az ukrán kormány eddig tagadta, hogy atomerőműveinek bármilyen határon átnyúló hatása lehetséges volna, ami Csernobil után nehezen hihető.

Ukrajnában jelenleg négy atomerőműben 15 reaktor üzemel. A legöregebb – így legkockázatosabb – 7 reaktor üzemidejét már 10 évvel meghosszabbították [1]. Ezekből 5 a Dél-ukrajnai és a Zaporizzsjai erőművekben van. Tehát Ukrajna olyan tevékenységekről kezdett most tárgyalni, melyek nagyrészt már megtörténtek. Ráadásul az egész folyamat ingatag lábakon áll. Ukrajna nem rendelkezik elfogadott törvénnyel a környezetvédelmi hatásvizsgálatokról, így azt sem tudni, hogy a konzultációk eredményeit mikor, hogyan, milyen döntés során veszik figyelembe.

Az elöregedő atomerőművek az egész világon egyre nagyobb gondot jelentenek. Élettartamuk meghosszabbítása növeli a balesetek kockázatát, miközben számos olyan elemük van, amit nem lehet kicserélni vagy felújítani. Bezárásuk pedig óriási költséget jelent, melyre nincs fedezet. Az Európai Bizottság 2016-os tanulmánya szerint a szükséges 253 milliárd euró helyett csak 120 milliárd euró áll rendelkezésre az erőművek biztonságos leszereléséhez [2].

Jegyzetek:

[1] http://bankwatch.org/our-work/projects/nuclear-power-plant-safety-upgrades-ukraine

[2] http://uk.reuters.com/article/uk-europe-nuclear-idUKKCN0VP2K

 

Van kedve játszani?

A Magyar Természetvédők Szövetsége a csernobili katasztrófa 31. évfordulójára online játékot készített, melyben a játékosok egy érdekes élethelyzeten keresztül szerezhetnek információkat az ukrán helyzetről és az atomerőművek élettartamának meghosszabbításáról:

Artemisia, Csernobil, élettartam-hosszabbítás. Valami rossz történik, és valakik el akarják hallgatni. Meg tudod állítani? Találd meg a válaszokat és fedd fel az igazságot!

https://mtvsz.hu/artemisia/

 

 

 

 

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: