Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A természettel való közeli kapcsolat jelentőséget ad az életünknek

Posted by Suggestor - 2017. május 3. szerda

Azt mondják az Oregon State University kutatói, hogy ha szeretnénk javítani az élettel való elégedettségünkön, akkor rendszeresen kiránduljunk az erdőbe, mert a természettel való kapcsolat emeli az élettel való elégedettségünket.

De persze, ez nem minden.

„Amikor az emberek úgy érzik, hogy helyesen, fair módon mennek a dolgok, van beleszólásuk a döntésekbe és átlátható a kormányzás – ez adja meg az alapját annak, hogy az emberek kommunikáljanak a természettel.” – mondja a tanulmány vezető szerzője, Kelly Biedenweg, aki egyúttal a Halászati és Vadászati Minisztériumnak is munkatársa.

Biedenweg szociológus, aki azt tanulmányozza, mit kapnak az emberek a természeti környezettől, illetve az emberi tevékenység hogyan hat a természeti környezetre.

„Az ökológiai tényezők közötti kapcsolatot, például az ivóvíz és a levegő minőségével való kapcsolatot, az objektív jó közérzettel való kapcsolatot valamennyire már kikutatták, de a szubjektív közérzet és a természeti környezet különféle aspektusai közötti kapcsolatot még alig nézték a kutatók.”

„Szerettük volna a természet megtapasztalását, annak különféle fajtáit megvizsgálni, mennyire járulnak hozzá az ember életének elégedettségéhez, és statisztikailag bizonyítani, hogy van kapcsolat a boldogság/az élettel való elégedettség és a természettel való sokféle, különböző kapcsolat között.”

Egy online felmérés válaszait dolgozták fel, amelyre 4400 résztvevő válaszolt, Washington állam Puget Sound régiójában.

A kutatók 13 különböző aspektusban mérték a résztvevők élettel való elégedettségét, illetőleg a természettel való kapcsolatát. Ezek közül 11 pozitív összefüggést mutatott az elégedettséggel: a közösségi aktivitás, a természeti forrásokhoz való hozzáférés, a szabadban töltött idő stressz-csökkentő ereje és a politikai döntéshozókba vetett bizalom.

Miután megnézték az egyes tényezők súlyát az élettel való elégedettségben, 6 olyan tényezőt találtak, amelyen keresztül hat a természet az elégedettségre: a társadalmi-kulturális események, a kormányzásba vetett bizalom, a helyi természeti erőforrásokhoz való hozzáférés, a hellyel való elégedettség, a szabadidős pihenés és annak pszichológiai hozadéka.

„Ellenőrzés után is, valamennyi tényező szignifikánsan kötődött az élettel való elégedettséghez. Az a tény, hogy a kormányzásba vetett bizalom szignifikáns előrejelzője volt az élettel való elégedettségnek – és meg kell mondanom, hogy ez volt a statisztikailag legszignifikánsabb előrejelző azok között, amelyeket néztünk – örömmel töltött el bennünket. Ez az az út, amelyen át az emberek megszerzik a megélhetésüket – és az elégedettségüket a természettől.”

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-04/osu-ewn042017.php

Egy hozzászólás a “A természettel való közeli kapcsolat jelentőséget ad az életünknek”

  1. uniohid said

    “…ha szeretnénk javítani az élettel való elégedettségünkön, akkor rendszeresen kiránduljunk az erdőbe, mert a természettel való kapcsolat emeli az élettel való elégedettségünket.
    De persze, ez nem minden.

    Amikor az emberek úgy érzik, hogy helyesen, fair módon mennek a dolgok, van beleszólásuk a döntésekbe és átlátható a kormányzás – ez adja meg az alapját annak, hogy az emberek kommunikáljanak a természettel.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: