Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A chili paprika (és a marihuana) megnyugtatja az emésztőrendszert

Posted by Suggestor - 2017. május 8. hétfő

Mind a chili paprikában, mind a marihuanában levő hatóanyag megnyugtatja a bélcsatorna immunrendszerét, állítják a Connecticuti Egyetem kutatói. Ugyanis mindkettő, amikor megesszük, ugyanahhoz a receptorhoz kötődik a gyomorban.

Amikor a szánkba vesszük az erős paprikát, hőérzetünk keletkezik, és ezt biokémiailag helyesen érezzük.

A paprikában levő kapszaicin ahhoz a receptorhoz kötődik, amelyik az agyunknak jelenti: forró! De hogy ugyanazok a receptorok mit keresnek az emésztőrendszerben? Megmagyarázhatatlan.

A Connecticuti Egyetem kutatói kapszaicint adtak az egereknek, és a bélcsatornájukban kevesebb gyulladás lépett föl. A kutatók valójában az 1. típusú cukorbetegségből akarták kigyógyítani az állatokat azzal, hogy chili paprikát adtak nekik, majd megnézték, mi történik molekuláris szinten.

A kapszaicin a TRPV1 receptorhoz kötődött, ami az erre specializálódott sejteken az emésztőrendszerben megtalálható. Amikor a kapszaicin kötődik a receptorhoz, a TRPV1 a sejteket anandamid előállítására serkenti. Az anandamid kémiailag rokon a marihuana kannabisz származékaival. Ez a vegyület megnyugtatja az immunrendszert.

A kutatók ugyanezt a beleket megnyugtató hatást érték el azzal, ha az egereket közvetlenül anandamiddal etették.

Az agynak szintén vannak anandamid receptorai. Ezek ugyanazok a receptorok, amelyekkel a marihuana kannabionidjai eufóriát váltanak ki. A tudósok sokat töprengtek azon, miért vannak kannabinoid receptorok az agyunkban: semelyik testi funkcióra nem hatnak szemmel láthatólag.

„Az immunrendszer és az agy beszélget egymással ezen a közös nyelven” – magyarázza Pramod Srivastava immunológia professzor. “A közös nyelv egyik szava: az anandamid.”

Srivastava professzor nem tudja egyelőre megmondani, miért közvetít az anandamid az immunrendszer és az agy között.

De azt már megtalálták, hogyan gyógyítja a bélcsatornát.

Ez a molekula kötődik a TRPV1-hez (hogy több anandamidot termeljen), és egy másik receptorhoz, hogy odahívja a makrofágokat – immunsejteket -, amelyek csillapítják a gyulladást.

A makrofágok száma és tevékenysége megnő, amikor az anandamid szint növekszik. A hatás érezhető az egész felső emésztőrendszerben: a nyelőcsőben, a gyomorban és a hasnyálmirigyben.

A professzor és munkatársai még dolgoznak azon,hogy megtudják, a belekben is kiváltanak-e hatást, például csillapítják-e a kolitiszt (bélgyulladást).

Sok még a kérdés: mi a pontos molekuláris útvonal? Más receptorokhoz is kötődik az anandamid, azok mit csinálnak?  Hogyan hat a belekre és az agyra, ha elfogyasztjuk a marihuánát?

„Remélem, hogy a Colorado állam egészségügyi hatóságaival való együttműködés sikeres lesz, megmutatja, hogy az ehető növény csillapítja a kolitisz súlyosságát, itt ugyanis a füvet már 2012-ben legalizálták. Ha az epidemiológiai adatok jelentős javulást mutatnak, az már tesztelhető lesz: az anandamid használható terápiás célra, bizonyos gyomor-, hasnyálmirigy-, vékony- és vastagbélbetegségek kezelésére.”

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-04/uoc-cpa042117.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A chili paprika (és a marihuana) megnyugtatja az emésztőrendszert”

  1. uniohid said

    Igaz lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: