A chili paprika (és a marihuana) megnyugtatja az emésztőrendszert
Posted by Suggestor - 2017. május 8. hétfő
Mind a chili paprikában, mind a marihuanában levő hatóanyag megnyugtatja a bélcsatorna immunrendszerét, állítják a Connecticuti Egyetem kutatói. Ugyanis mindkettő, amikor megesszük, ugyanahhoz a receptorhoz kötődik a gyomorban.
Amikor a szánkba vesszük az erős paprikát, hőérzetünk keletkezik, és ezt biokémiailag helyesen érezzük.
A paprikában levő kapszaicin ahhoz a receptorhoz kötődik, amelyik az agyunknak jelenti: forró! De hogy ugyanazok a receptorok mit keresnek az emésztőrendszerben? Megmagyarázhatatlan.
A Connecticuti Egyetem kutatói kapszaicint adtak az egereknek, és a bélcsatornájukban kevesebb gyulladás lépett föl. A kutatók valójában az 1. típusú cukorbetegségből akarták kigyógyítani az állatokat azzal, hogy chili paprikát adtak nekik, majd megnézték, mi történik molekuláris szinten.
A kapszaicin a TRPV1 receptorhoz kötődött, ami az erre specializálódott sejteken az emésztőrendszerben megtalálható. Amikor a kapszaicin kötődik a receptorhoz, a TRPV1 a sejteket anandamid előállítására serkenti. Az anandamid kémiailag rokon a marihuana kannabisz származékaival. Ez a vegyület megnyugtatja az immunrendszert.
A kutatók ugyanezt a beleket megnyugtató hatást érték el azzal, ha az egereket közvetlenül anandamiddal etették.
Az agynak szintén vannak anandamid receptorai. Ezek ugyanazok a receptorok, amelyekkel a marihuana kannabionidjai eufóriát váltanak ki. A tudósok sokat töprengtek azon, miért vannak kannabinoid receptorok az agyunkban: semelyik testi funkcióra nem hatnak szemmel láthatólag.
„Az immunrendszer és az agy beszélget egymással ezen a közös nyelven” – magyarázza Pramod Srivastava immunológia professzor. “A közös nyelv egyik szava: az anandamid.”
Srivastava professzor nem tudja egyelőre megmondani, miért közvetít az anandamid az immunrendszer és az agy között.
De azt már megtalálták, hogyan gyógyítja a bélcsatornát.
Ez a molekula kötődik a TRPV1-hez (hogy több anandamidot termeljen), és egy másik receptorhoz, hogy odahívja a makrofágokat – immunsejteket -, amelyek csillapítják a gyulladást.
A makrofágok száma és tevékenysége megnő, amikor az anandamid szint növekszik. A hatás érezhető az egész felső emésztőrendszerben: a nyelőcsőben, a gyomorban és a hasnyálmirigyben.
A professzor és munkatársai még dolgoznak azon,hogy megtudják, a belekben is kiváltanak-e hatást, például csillapítják-e a kolitiszt (bélgyulladást).
Sok még a kérdés: mi a pontos molekuláris útvonal? Más receptorokhoz is kötődik az anandamid, azok mit csinálnak? Hogyan hat a belekre és az agyra, ha elfogyasztjuk a marihuánát?
„Remélem, hogy a Colorado állam egészségügyi hatóságaival való együttműködés sikeres lesz, megmutatja, hogy az ehető növény csillapítja a kolitisz súlyosságát, itt ugyanis a füvet már 2012-ben legalizálták. Ha az epidemiológiai adatok jelentős javulást mutatnak, az már tesztelhető lesz: az anandamid használható terápiás célra, bizonyos gyomor-, hasnyálmirigy-, vékony- és vastagbélbetegségek kezelésére.”
Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-04/uoc-cpa042117.php
uniohid said
Igaz lehet.