Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A születésüktől fogva világtalan emberek ugyanúgy rendelkeznek vizuális térképpel, mint látó társaik

Posted by Suggestor - 2017. május 18. csütörtök

Amikor feldolgozzuk a látott információt: egy tárgyat, egy arcot, az agyunk különböző területeket használ a tárgyak, arcok, helyszínek felismeréséhez. A Leuveni Egyetem kutatói kimutatták, hogy azok az emberek, akik születésük óta vakok, ugyanúgy használják az agyi térképet ugyanezeknek a kategóriáknak a megkülönböztetésére.

Az agyunknak csak egy pillanatra van szüksége ahhoz, hogy megállapítsa, mi az, amit látunk. Az az agyterület, amelyik a vizuális tapasztalatokat kategorizálja (a ventrális-temporális kortex), nagyon gyors. Ez az agyterület – a ventrális-temporális kortex – kisebb régiókra oszlik, mindegyik a megfigyelt dolog kategóriája szerint ismeri fel az arcokat, a testrészeket, a helyszíneket, a tárgyakat.

Régóta spekuláltak azon a tudósok, vajon az emberrel vele születik ez a térkép, vagy ahogy a vizuális információkat kapja, azzal együtt fejlődik ki.

A Leuveni Egyetem Biológiai Pszichológia Laboratóriuma munkatársai most elvégezték ezt a kísérletet – vakon született emberekkel, akik sohasem dolgoztak fel semmiféle vizuális információt.

Megkérték a kísérleti személyeket, figyeljenek a hangokra, amelyeket négy kategóriában játszanak le nekik: nevetés, egy cuppanós puszi – az arc jelölésére; tapsolás és lépések – a testrészek jelölésére; erdő és strand hangjai – a helyszínek jelölésére; óra, mosógép és autó a tárgyak jelölésére. Eközben egy szkennerrel mérték a vizuális agyterület aktivitását.

„Azt találtuk, hogy a világtalan személyek is használnak térképet – van térkép a vizuális agyukban” – magyarázta Hans Op de Beeck professzor. „Vizuális agyuk különbözőképpen válaszol az egyes kategóriákra. Ez azt jelenti, hogy a vak emberek is használják az agyuknak ezt a területét a kategóriák megkülönböztetésére, akkor is, ha sohasem volt semmilyen vizuális információbevitel.”

“A térképük elrendezése nagyjából ugyanaz, mint a látóké.”

De ez az eredmény újabb kérdéseket vet fel. Az egyik: a hangok különböznek a vizuális információtól – akkor pontosan mit is dolgoz fel a vak emberek vizuális agyterülete?

Ezt majd további kutatások fogják kideríteni.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-05/kl-bph051717.php

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: