Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Fogaink és a napfény-vitamin hiánya

Posted by Suggestor - 2017. május 23. kedd

A McMaster University kifejlesztett egy új módszert, amely megmutatja, mikor volt hiányuk a napfényben az embereknek: ezzel követni lehet az emberiség kirajzását Afrikából – és a D-vitaminhiány néma károkozását, amely ma is vagy egy milliárd embert sújt világszerte.

A fogaink a tanúi az emberiség több százezer éves fejlődésének: a D-vitamin hiánya a fogzománc alatti dentinben hagyott nyomot – mondják el a kanadai tudósok a Current Anthropology című folyóiratban.

„Azért izgalmas ez a felfedezés, mert már bizonyítékunk van arra, ami végre választ ad egy alapvető kérdésre: az emberiség korai vándorlására, az emberi populációk állapotára – és új információval gazdagít bennünket a D-vitamin fontosságára nézve” – magyarázza a McMaster Egyetem antropológusa, Megan Brickley, az Emberi Betegségek Bioarcheológiája kanadai kutatóközpontjának elnöke.

A kutatók 2016-ban fedezték föl, hogy a dentin – az az anyag, ami a fogzománc alatt a fog állományának zömét alkotja – hordozza a D-vitamin hiányának állandó jelét. Súlyos D-vitamin hiányban a dentin újabb rétege nem képes mineralizálódni (az ásványi anyagok, amelyek keménnyé tennék, nem tudnak beépülni). Ez olyan mikroszkopikus jelekben mutatkozik meg, ami a tudósok számára úgy olvasható, mint a hozzáértőnek a fa évgyűrűi.

Elmondják az egyenlítői Afrikából kivándorló ember alkalmazkodásának történetét: hogy sikerült adaptálódnia a kevesebb napfényhez, és megmagyarázhatja a bőr pigmentációjában bekövetkezett változásokat. Mi módon sikerült több napfényt fölvenni a kevésbé napfényes területeken, illetve hogyan károsította az emberi egészséget a zárt helyen, lakóhelyen tartózkodás.

Mindez ideig nem volt megbízható módszer a D-vitaminhiány mérésére a változó időben, ez most lehetőséget nyújt a régebbi és az újabb fogazatok összehasonlításával, több mint egymilliárd ember egészségi állapotának megértéséhez.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170518140323.htm

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: