Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Napi háromszori adag zöldség és gyümölcs megmenti a lábartériákat

Posted by Suggestor - 2017. május 25. csütörtök

A New York Egyetem orvosi karán, hatalmas résztvevő gárdával végzett felmérés azt mutatta, hogy azoknál, akik naponta háromszor vagy ennél is többször fogyasztottak egy-egy adag zöldséget-gyümölcsöt, 18 százalékkal csökkent a perifériás artériás megbetegedés esélye.

Ez a betegség (PAD) szűkíti a láb artériáit (verőereit), csökkentve a vérnek az izmokhoz áramlását, ezzel megnehezítve vagy fájdalmassá téve a járást és az állást.

Amikor a 3,7 millió résztvevő adatait elemezték, kiderült, hogy az alacsonyabb perifériás artériás megbetegedési kockázat nagyobb arányú zöldség-gyümölcs fogyasztás mellett,  a dohányzókat, illetve a már leszokott dohányzókat érinti.

Mindösszesen, a 3,7 millió résztvevő 6,3 százaléka betegedett meg perifériás artériás betegségben, és csak a betegek közel 30 százaléka mondta, hogy napi három (vagy több) adag zöldséget-gyümölcsöt fogyaszt naponta.

„Kutatásunk nagyon fontos információt közvetít az emberek felé: egy olyan egyszerű dolog, mint a több gyümölcs és zöldség fogyasztása jelentős hatással van a perifériás artériás betegségre, ami viszont megváltoztatja az egész életet” – jelentette ki Jeffrey Berger professzor.

A résztvevők, akiknek átlagéletkora 64 év volt, és többségben (64%) voltak köztük a nők, orvosi és életmódi jellegű kérdőívet is kitöltöttek. Emellett egy olyan vizsgálaton estek át, amely összehasonlította a boka és a csukló vérnyomásának különbségét.

A kutatók megjegyezték, hogy a felmérés azt is megerősítette, hogy az amerikaiak gyümölcs- és zöldségfogyasztása elszomorítóan alacsony.

Az összefüggés a zöldség-gyümölcs fogyasztás és az alacsonyabb perifériás artériás megbetegedés kockázata között az életkor, nem, rassz, dohányzás és több más kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) rizikófaktor számba vételekor is megmaradt.

A kutatók megjegyzik, hogy az idősebb fehér nőkre volt jellemző, hogy legalább három adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak naponta, míg a fiatalabb fekete férfiak ették a legkevesebb zöldséget-gyümölcsöt. Az alacsony zöldség-gyümölcs fogyasztás különösen a jelenlegi és az ex-dohányosoknál volt összefüggésben a perifériás artériás megbetegedéssel.

Az orvosoknak fel kell hívniuk perifériás artériás betegeik figyelmét a zöldség-gyümölcs fogyasztás fontosságára, de a nagyközönségben is tudatosítani kell az étkezés jelentőségét, fűzték hozzá a kutatók.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/317554.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Napi háromszori adag zöldség és gyümölcs megmenti a lábartériákat”

  1. uniohid said

    “…az amerikaiak gyümölcs- és zöldségfogyasztása elszomorítóan alacsony…” – ezért?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: