Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A Városligetben is gyilkol a Vizes VB

Posted by Suggestor - 2017. május 30. kedd

Minden év május 22-én a biodiverzitás, illetve az azt fenyegető veszélyre hívják fel a figyelmet világszerte. Ma van a biológiai sokféleség világnapja. Idén 25 éves az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezménye. A szintén ma tartott Magyar Természet Napján + a költési időszakban csonkítják a 200 éves platánokat a Városligetben.

A múlt héten erőszakkal távolították el a ligetvédő aktivistákat a vizes vb helyszínének kinevezett városligeti tópartról. A rendőrség úgy ítélte: a demonstrálók alkotmányos jogainál fontosabb a vizes vb. Most pedig, a költési időszak közepén csonkítják a fákat- szúrta ki a b1 blog.

Kell a hely, a fák útban vannak: lelátók épülnek a tóra és a tópartra a naponta milliókkal dráguló vizes vb-re.

Csakhogy a városligeti tó partján állnak a Liget legöregebb, komoly természeti értéket képviselő platánjai.

Ezeket csonkolják reggel óta – nyilvánvalóan a vizes vb rendezőinek megrendelésére – a Főkert munkatársai.

A városligetben is gyilkol a Vizes vb

A környezetvédő aktivisták szerint költési időszakban, történeti fasor egyedeit, előzetes szakvélemény és terv nélkül gallyazni szabálysértés, bűncselekmény alapos gyanúját veti föl. Ezért arra biztatnak mindenkit, hogy értesítse a hatóságokat, illetve filmezze le a csonkolásokat. Pláne, hogy ma van a Magyar Természet Napja.

Történeti háttér és aktualitások Bardóczi Sándor tájépítész mai FB posztjában:

József nádor nem pusztán nemzetközi tervpályázatot gründolt azért, hogy létrejöjjön a Városliget, de a kivitelezésében is részt vállalt tevőlegesen. 1818 és 1830 között alcsútdobozi gyűjteményes kertjéből ökrös szekereken szállítatta – megfelelő előkészítés után – az iskolázott növényritkaságokat a park területére. Közöttük a juharlevelű platánt, a Platanus x acerifoliát, amelyből csodálatos, ma is pompázatos fasort ültetett a kastélyra vezető úton is. Amellyel berobbantotta Budapesten a platán korszakot. Nem sok fa élte túl a Ligetben a következő korok emberi pusztításait, de azok, amelyek megmaradtak ma a park legöregebb növényei, 160-190 évesre becsülik a korukat. A fővárosban ezzel majdnem a legöregebb, de mindenképpen a legvitálisabb idős növényeknek számítanak és kortársai, élő szobrai a parkot alapító nemes lelkeknek (ha már más szobrot se Nebbien a tervező, se a nádor, a mecénás) nem kapott itt soha.

Érdemes összevetni ezt a következő időintervallummal: 16 nap.

Eddig fog tartani a vizes világbajnokság Budapesten. Amelynek keretében a Városligeti-tóba telepítenek egy ideiglenes szinkronúszó medencét, mert erre sehol máshol nem adódott a szűkös városban hely. Csak itt. A Liget zöld háttérnek, greenboxnak mindig jöhet, de azért szeretünk közben jó nagyokat belerúgni.

A versenyhelyszínnek kijárata lesz a Ligetbe azon a területen, ahol ezeknek az idős fáknak egy történeti csoportja áll. A kivitelező a legnagyobb gondosságot ígérte, majd néhány napra rá kipaterolta erőszakkal a Ligetvédőket és a Washington szoborig elkerítette a területet. A kivitelező azt ígérte, egyetlen fát sem metszenek meg a kijáratok miatt (ez nehezen volt hihető a lehajló ágak és a kijáratok pozíciói miatt), miközben ma gallyazási munkák kezdődtek a lekerített területen. Vegetációs és költési időszakban.

Barátaim! 16 nap és 160 év. Vajon melyik teljesítmény ébreszt nagyobb tiszteletet bennetek? Vajon mit érdemel az a kezelő, akinek a Liget sorsát 99 évre a gondjaira bízták, de nemhogy a FINA dolgát, de még az Olimpiát is benyelte volna a Városligeti-tóban?

A fotók a Ligetvédők oldaláról származnak, a tervrajzokon a Z-06, Z-07, Z-08 kijáratok vannak a veszélyeztetett platánok között, ahol azok nincsenek is feltüntetve./

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2017/05/22/a-varosligetben-is-gyilkol-a-vizes-vb

 

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A Városligetben is gyilkol a Vizes VB”

  1. uniohid said

    “…16 nap és 160 év. Vajon melyik teljesítmény ébreszt nagyobb tiszteletet …”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: