Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A városi hősziget jelenség meg fogja duplázni a városok költségeit

Posted by Suggestor - 2017. május 31. szerda

A klímaváltozás költségei minimum kétszer akkorák a városokban, mint vidéken – a városi hősziget jelenség miatt, mutatták ki a kutatók.

A hősziget-jelenség ott fordul elő, ahol a természetes felszíneket, a növényzetet és a vizet felváltotta a hőt felvevő beton és aszfalt. És ezt tovább súlyosbítja az autók és a légkondicionálók leadott hője.

Ezek miatt a hatások miatt plusz két fokot hozzászámíthatunk a globális felmelegedéshez a világ nagyvárosaiban 2050-re.

A magasabb hőmérséklet többféleképpen is károsíthatja a gazdaságot: több energiára van szükség a hűtéshez, szennyezettebb a levegő, romlik a víz minősége, csökken a produktivitás, hogy csak néhányat említsünk.

A Sussex-i Egyetem (UK), a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem és az Amszterdami Vrije Egyetem kutatói szerint kutatásuk legfőbb erénye, hogy rámutatnak a helyi intervenció lehetőségeire – a globális törekvések mellett.

„A globális skálán nehezen kivívott győzelmeket eltörölhetik a városi hősziget-hatások” – adta meg a magyarázatot Richard S.H. Tol MAE, a közgazdasági tanszék professzora (Sussex Egyetem).

Kimutattuk, hogy a városi szintű adaptációs stratégiák, amellyel a helyi felmelegedést korlátozzák, nettó gazdasági hasznot hajtanak.”

A városok ugyan csak a Föld felszínének körülbelül 1 százalékát foglalják el, de a világ össztermékének 80 százalékát adják, miközben a világ energiájának 78 százalékát fogyasztják el, és a világ népességének fele számára nyújtanak otthont.

Egy költség-haszon elemzés elvégzése után kiderült, hogy mivel tud a helyi politika küzdeni a városi hősziget-jelenség – és annak magas gazdasági és egészségügyi költségei – ellen: a legolcsóbb a ‘hideg’ útburkolat, a zöld tetők és a növényzet telepítése a városokban.

A hideg útburkolatot úgy tervezik, hogy több napfényt verjen vissza és kevesebb hőt nyeljen el.

A modellezés azt mutatja, hogy a legolcsóbb megoldás ezek közül a hideg burkolat és a hideg tetők mértékletes elterjesztése. Ha egy város útburkolatának felét és tetőinek 20 százalékát lecseréljük ‘hideg’ típusúra, 12-szer többet takaríthatunk meg, mint amibe a létesítése és fenntartása kerül – és 0,8 Celsius fokkal csökkenti a levegő hőmérsékletét.

Ha ennél nagyobb arányban telepítjük, még nagyobb hasznot hajt, de a költségek lényegesen növekedni fognak, úgyhogy a költség-haszon arány kisebb lesz.

Világosan látszik, hogy eddig alulbecsültük a helyi politika hatását: milyen sokat tudnak tenni a városi hőség csökkentéséért” – mondja Tol professzor.

„Ugyanakkor, ez nem jelenthet vagy-vagy megoldást. A klimaváltozás csökkentésének legnagyobb eredményét akkor érjük el, ha a globális és a helyi intézkedések együtt valósulnak meg. És akkor – még ha a globális törekvések nem is sikerülnek, a helyi politikának még mindig meglehet a pozitív hatása.”

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170529133714.htm

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A városi hősziget jelenség meg fogja duplázni a városok költségeit”

  1. uniohid said

    “A hősziget-jelenség ott fordul elő, ahol a természetes felszíneket, a növényzetet és a vizet felváltotta a hőt felvevő beton és aszfalt. És ezt tovább súlyosbítja az autók és a légkondicionálók leadott hője.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: