Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Trump hamisan idézte a Massachusettsi Műszaki Egyetem tanulmányát a klímaegyezményből való kilépés megtámogatására

Posted by Suggestor - 2017. június 5. hétfő

Átvétel az origo.hu-ról

A világhírű Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) közölte, hogy Donald Trump amerikai elnök a párizsi klímaegyezményből való kilépés alátámasztására hamisan idézte az egyetem egyik kutatási eredményét.

“Még ha minden részes ország maradéktalanul végrehajtja a párizsi klímaegyezményt, abban az esetben is csak mintegy kéttized Celsius-foknyit – ami nem sok, gondoljunk bele – tudnánk enyhíteni a 2100-ra várható globális felmelegedést. Nagyon csekély” – mondta Trump az egyezményből való amerikai kilépés csütörtöki bejelentésekor.

A MIT még csütörtökön kiadott közleménye szerint – amelyet szombaton idézett a világsajtó – az elnök az egyetemnek egy olyan kutatásából idézett (Joint Program on the Science and Policy of Global Change), amelyben szó van a globális klímavédelmi megállapodások hatásáról, és eszerint a párizsi megállapodás további kéttized fokkal enyhíti a korábbi koppenhágai megállapodásban célul kitűzött hőmérséklet-csökkenést, azaz, egy teljes Celsius-fokos enyhítés érhető el 2100-ra ahhoz képest, mintha nem volna semmilyen klímavédelmi megállapodása az országoknak.

Az egyetem hozzátette, hogy a világnak az eddigi erőfeszítéseknél is sokkal többet kellene tennie, ha el akarja érni elméleti célját, miszerint két vagy még több Celsius-fokkal enyhüljön a felmelegedés.

Klímaváltozás

Forrás: Wikimedia Commons

A MIT a tanulmányban azzal az óvatos feltételezéssel számolt, hogy a világ országai csak azokat az intézkedéseket hajtják végre, amelyeket vállaltak 2030-ig a párizsi klímaegyezményben, és a felmelegedést enyhítő további vállalást nem tesznek azután. Ha lesznek további vállalások, akkor azok csak javíthatnak a helyzeten.

“A MIT illetékes kutatói hisznek abban, hogy a párizsi klímaegyezmény csaknem 200 ország példátlan és létfontosságú erőfeszítése a globális felmelegedés közvetlen veszélyének elhárítására” – olvasható a közleményben.

Négy amerikai szövetségi állam – mind az északkeleti Új-Anglia régióból – csatlakozik az előző nap New York, Washington és Kalifornia által alapított klímavédelmi szövetséghez – jelentették be péntek este.

A három alapító állam kormányzója mind demokrata párti politikus, de a négy új közül kettő – Massachusetts és Vermont – élén republikánus párti kormányzó áll. Az Egyesült Államok Klímavédelmi Szövetsége része annak a szervezkedésnek, amelynek célja a párizsi klímaegyezmény tiszteletben tartása Donald Trump lépése ellenében.

Charlie Baker massachusettsi kormányzó nem támogatta Trumpot tavalyi elnökválasztási kampányában, és nem is szavazott rá. Új-Anglia régióból még a demokrata kormányzók vezette Connecticut és Rhode Island csatlakozott a klímavédelmi szövetséghez.

Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20170603-klimaegyezmeny-massachusettsi-muszaki-egyetem-trump-hamisan-idezett-egy-tanulmanyt.html

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s