Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Klímaegyezmény – a világ összezár Trump ellen

Posted by Suggestor - 2017. június 6. kedd

Átvétel a greenfo.hu-ról

Szokatlan egység kezd kialakulni a világban azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette: a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről szóló 2015-ös párizsi ENSZ-egyezmény káros az USA gazdaságának, így visszavonja az egyezményhez való csatlakozásról szóló döntést.

Az EU és Kína illetékesei együtt jelentették be, hogy az amerikai döntés ellenére magukra nézve kötelezőnek tartják a megállapodást, Emmanuel Macron francia államfő pedig azt kérte a világ polgáraitól, hogy csatlakozzanak a MakeOurPlanetGreatAgain kezdeményezéshez.

Párizsban azt javasolták az amerikai klímakutatóknak, hogy költözzenek Franciaországba, s ott folytassák kutatásaikat. Macron azt is hangsúlyozta, országa együtt fog működni az amerikai városokkal, amelyek Trumppal ellentétben harcolni akarnak a klímaváltozás ellen.

“Ez a döntés nem fog megállítani bennünket, akik úgy érezzük, kötelességünk a bolygó megvédelmezése. Pont az ellenkezője az igaz: Németországban, Európában és a világ többi részén is egyesítjük erőinket, hogy még nagyobb elszántsággal küzdjünk céljaink eléréséért. Üzenem mindenkinek, akinek fontos a Föld jövője: folytassuk, amit elkezdtünk, hogy sikerüljön a bolygó megőrzése” – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár. (HVG)

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kisebbíteni próbálta a párizsi egyezmény Donald Trump elnök által bejelentett felmondását, hangoztatva, hogy az Egyesült Államok az egyezmény nélkül is csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását. Közben gyarapodott az elnöki döntést bírálók tábora.

Az amerikai diplomácia irányítója a külügyminisztériumban újságírókkal találkozva fejtette ki véleményét. Rex Tillerson úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államoknak már akkor is “fantasztikus eredményei” voltak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, amikor a párizsi egyezmény még nem is létezett. “Erre büszkék lehetünk” – fogalmazott, majd leszögezte: nem hiszi, hogy a kormány a jövőben változtatna ezen a politikán. Rex Tillerson tavaly december végéig az ExxonMobil olajtársaság elnök-vezérigazgatója volt, s mindvégig ellenezte Trump elnök törekvését a klímaegyezményből történő kilépésre.

Az amerikai sajtó közben igyekszik részletesen feltárni a döntés folyamatát és a Trump elnök környezetében dúló vitákat.

Eszerint Rex Tillerson mellett Trump lánya, Ivanka és fehér házi főtanácsadóvá kinevezett veje, Jared Kushner, valamint Gary Cohn, a Fehér Ház gazdasági tanácsadó bizottságának vezetője is arról próbálta meggyőzni az elnököt, hogy nem szabad kiléptetni az Egyesült Államokat a párizsi egyezményből. Amerika vezető szerepének csökkentésétől és a kilépés hosszútávú káros hatásaitól óvták Trumpot. Ugyanakkor a Trump “főideológusaként” számon tartott Steve Bannon stratégiai főtanácsadó, Steven Miller, az elnök tanácsadója és egyik beszédírója, valamint Scott Pruitt, a környezetvédelmi hivatal vezetője a kilépés érdekében tett meg mindent.

A Salon című internetes portál a “globalisták” és a “nacionalisták” egymásnak feszüléseként jellemezte a két tábor vitáját. A viták a Fehér Házon kívül is hevesek: egyre többen csatlakoznak a kilépést elítélők táborához. A gazdasági élet mérvadó szereplői és a művészvilág reprezentánsai is hallatják a hangjukat. A Szilícium-völgy nagy techvállalatainak csaknem mindegyike – például az Apple, az Amazon, a Google, a Twitter, a Facebook, vagy a Microsoft -“rövidlátónak” és kártékonynak” nevezve, élesen bírálja a döntést, péntek reggel a Disney vezetője, Robert Iger is bejelentette, hogy a Tesla-vezér Elon Musk példáját követve, ő is lemond az elnök gazdasági tanácsadói bizottságában viselt megbízatásáról. Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs bankház befolyásos vezérigazgatója Twitter-üzenetben közölte, hogy a döntés visszalépés a környezetvédelem területén és az Egyesült Államok világban betöltött vezetőszerepében egyaránt. Csatlakozott a tiltakozók táborához – mások mellett – Indra Nooyi, a PepsiCo elnök-vezérigazgatónője és Stephen Schwarzman, a Blackstone alapító-vezérigazgatója is.

Pénteken felháborodott hangú videóüzenetben ítélte el a párizsi egyezmény felmondását Arnold Schwarzenegger színész, Kalifornia – egyébként republikánus – volt kormányzója is. Több amerikai városban – így például Bostonban, Washingtonban és New Yorkban is – a tiltakozás jeleként péntek este zöld kivilágításba burkolódznak a fontosabb épületek. New Yorkban például zölden világít a Városháza, a Brooklyn-híd, és Andrew Cuomo New York állam kormányzója elrendelte a lerombolt Világkereskedelmi Központ helyén épült tornyok kivilágítását is. A kormányzó Twitter-üzenetben szögezte le: “New York zöldben ragyog, a földgolyónkért, az egészségünkért, és a gyermekeink jövőjéért”. Bill de Blasio, a metropolisz polgármestere szintén Twitter-bejegyzésben hangsúlyozta: “a Városháza ma este zölden ragyog, mert New York városa tiszteletben tartja a párizsi klímaegyezményt”. (MTI)

Putyin profi trollként csinált hülyét Trumpból

A HVG.hu szerint Putyin a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon Megyn Kellynek adott interjút, amelyben többek között a párizsi egyezményről is kérdezte az amerikai riporter. Putyin először viccelődött, hogy Kelly biztosan nem olvasta az egyezményt, majd kitért arra, hogy ő támogatja, hiszen korunk egyik legégetőbb globális problémájára próbál megoldást találni.

De aztán hidegvérrel célba vette Trumpot. „Itt most nem érezzük, hogy a hőmérséklet emelkedne. És azt kell mondanom, hálásak lehetünk Trump elnöknek, hiszen ma Moszkvában, ahogy hallom, havazott, itt pedig esik, nagyon hideg van, és most már őt és az amerikai imperializmust hibáztathatjuk ezért”. Kérdés, hogy Trump érti-e a tréfát.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2017/06/04/klimaegyezmeny-a-vilag-osszezar-trump-ellen

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s