Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A barátság idős korban fontosabb a közérzetünk szempontjából, mint a családi kapcsolatok

Posted by Suggestor - 2017. június 9. péntek

„Ahogy öregszünk, a barátság egyre fontosabbá válik” – mondja William Chopik, a Michigan Állami Egyetem pszichológia tanársegédje. „Megtartani egy életen át néhány igazi jó barátot, jót tesz az egészségünknek is, a közérzetünknek is. Úgyhogy érdemes a barátságba invesztálni, mert boldogabbá tesz bennünket.”

A mintegy 280 000 emberre kiterjedő kutatás arra az eredményre jutott, hogy a barátság egyre nagyobb szerepet tölt be az életünk folyamán abban, hogy  boldogok és egészségesek vagyunk-e. Az idősebb személyek számára a barátság erősebb jelzője az egészségnek és a boldogságnak, mint a családtagokkal való kapcsolat.

Chopik előbb kielemezte a kapcsolatokról szóló információkat, a szubjektív egészségi állapotot (a kitöltő önmaga értékeli saját állapotát) és az elégedettséget.

(Az ebben a felmérésben résztvevők a legkülönbözőbb korúak voltak, közel 100 országból.)

A következő kutatásban az Egyesült Államok 7 és félezer idős emberénél nézte meg – egy külön felvételben – hogyan függnek össze a támogatás és a krónikus betegségek.

Az első vizsgálat szerint mind a családi, mind a baráti kapcsolatok jobb egészséget, nagyobb elégedettséget jósoltak, de idős korra már a barátságok váltak az egészség és boldogság erősebb előrejelzőjévé.

Ez a felvétel is azt mutatta, hogy a barátság nagyon erősen befolyásolja az egészséget és a közérzetet: ha a barátok voltak a feszültség forrásai, a kutatásban résztvevők több krónikus betegséget jelentettek, ha a barátok voltak a támogatás forrásai, a résztvevők boldogabbak voltak.

Chopik szerint, lehet, hogy ez a baráti kapcsolatok nem kötelező természete miatt van: idővel azokat a barátokat tartjuk meg, akiket szeretünk, akikkel jól érezzük magunkat, a többitől megválunk.

A barátok nyújthatnak támogatást azoknak az idős embereknek, akiknek nincs házastársuk, vagy akik nem akarnak a családjukra támaszkodni szükség esetén. A barátok elejét veszik az idős emberek magányosságának, akik gyászolnak vagy akik nyugdíjba vonulásuk után újra felfedezik a társasági életet.

A családi kapcsolatok gyakran örömteliek, de lehetnek olykor súlyos gonddal terheltek, negatívak vagy monotonok is.

A tanulmány a Personal Relationships című folyóiratban jelent meg.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170606090936.htm

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A barátság idős korban fontosabb a közérzetünk szempontjából, mint a családi kapcsolatok”

  1. uniohid said

    “…idővel azokat a barátokat tartjuk meg, akiket szeretünk, akikkel jól érezzük magunkat, a többitől megválunk.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: