Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az agyunk jutalomnak érez minden művészi tevékenységet: a firkálgatást, a rajzolást és a kiszínezést is

Posted by Suggestor - 2017. június 15. csütörtök

Funkcionális, infravörös-közeli spektroszkóppal mérték a vér áramlását a jutalmazáshoz vezető agyterületekre a Drexel Egyetem kutatói, miközben a kutatás résztvevői művészi tevékenységet végeztek, majd összevetették a művészi tevékenység alatt megfigyeltet a normál állapottal..

„Az eredmény azt mutatja, hogy a végeredménytől függetlenül, elválaszthatatlanul hozzánk tartozik az az öröm, amit akármely művészi tevékenység végzése közben végzünk. Nagyon gyakran vagyunk kritikusak azzal szemben, amit csinálunk, mert internalizáltuk a társadalom ítélkezését arról, hogy mi a művészet, ki az igazi művész és ki nem az” – magyarázza Girija Kaimal tanársegéd, kutatásvezető.

„Ezzel elhanyagolunk – legalábbis csökkentjük a hatását – egy egyszerű, potenciális jutalmazási forrásnak az agyunkban.”

A kutatásban 26-an vettek részt, egyenként három percig kellett foglalkozniuk egy mandala kiszínezésével, firkálgatással egy körön belül vagy körülötte, illetve szabad rajzolással. Eközben a fejükön volt  egy infravörös közeli, vérátáramlást mérő készülék.

Mind a három művészi tevékenység alatt megnövekedett a vérátáramlás a prefrontális kéregbe – a nyugalmi állapothoz, a pihenőidőhöz viszonyítva.

A prefrontális kéreg szabályozza a gondolatainkat, az érzéseinket és a tetteinket. Kapcsolatban van az érzelmi és a motivációs rendszerünkkel és az agyunk jutalmazási hálózatával. Ha ezeken a területeken nő meg a véráramlás, az nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy az illető személy jutalmazva érzi magát.

Némi különbség azért akadt az egyes ‘művészi tevékenységek’ között:

A firkálgatásnál mérték a legnagyobb különbséget a normál állapot és a művészi tevékenységnél bekövetkező vérátáramlás között, a második legnagyobb a szabad rajz volt, míg a színezés a harmadik helyre szorult vissza. A különbség azonban statisztikailag nem volt szignifikáns.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170613120531.htm

Egy hozzászólás to “Az agyunk jutalomnak érez minden művészi tevékenységet: a firkálgatást, a rajzolást és a kiszínezést is”

  1. uniohid said

    JÓ : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.