Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A lakásokba beszivárgó radon gáz megnöveli a rosszindulatú bőrrák kockázatát

Posted by Suggestor - 2017. június 18. vasárnap

Kétségtelen, hogy a radon kockázatot jelent a tüdőrák kialakulására, de egy új kutatás – a svájci Trópusi és Közegészségügyi Intézeté – arra az eredményre jutott, hogy szerepe van a rosszindulatú bőrrák (melanoma) kialakulásában is.

A kutatás során országos kohorszon (generációs csoporton – itt húsz év felettieken) vizsgálták 2000 és 2008 között a melanoma halálozás előfordulását.

A húsz évesek és afölöttiek csoportjában összesen 1900 melanomás haláleset történt a fenti időszakban.

Ezt összevetették az elhalálozottak lakóhelyével, amit 45 000 mérőhelyen való méréssel, a ház és a lakás jellemzőivel és a geológiai viszonyokkal modelleztek.

„Kutatásunk megállapította, hogy ahol radon bomlik, a radioaktív alfa részecskék nemcsak a tüdő szöveteit károsítják, hanem a bőrszöveteket is. A múltban ezt ritkán kutatták” – magyarázza Martin Röösli környezet-epidemiológia professzor.

Megállapították azt is, hogy a fiatalokra nézve veszélyesebb a radonnak kitettség.

Míg a 30 évesek relatív kockázata a bőrrákra 50 százalékkal nőtt, ha 100 Bq/négyzetméterrel megnövekedett a radonexpozíció, ugyanennél az expozíciónál a 60 évesek kockázata lényegesen kisebb – 16 % – volt.

„Minél fiatalabb volt az egyén, annál nagyobb volt a betegség kifejlődésének kockázata a radon hatására” – jelentette ki a professzor.

„Kutatásunk erősségét az adja, hogy a teljes népesség hosszú távú vizsgálatáról szól: a radon hatását minden egyes lakásra külön modelleztük.”

A radon a talajból és a gránitból, a magmás kőzetekből szivárog ki. A lakások radonnak kitettsége függ a terület geológiai viszonyaitól és attól, mennyire jól van szigetelve a ház a radonszivárgás ellen.

Svájcban a világon a harmadik legmagasabb a melanoma előfordulások száma, lényegesen magasabb, mint a közép-európai átlag. Az utóbbi 20 év alatt a rosszindulatú bőrrák esetek előfordulása megduplázódott.

Megfelelő házépítéssel, a radon expozíció lényegesen csökkenthető volna.

A tanulmány az Environmental Health Perspective című folyóiratban jelent meg.

Forrás: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-06/stap-rir061617.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: