Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A napenergia-termelés hatékonyságát jelentősen csökkenti a levegőszennyezettség

Posted by Suggestor - 2017. június 28. szerda

A Duke Egyetem környezetmérnöki professzora kiszámította, mennyire romlik le a napelemek hatékonysága a levegő természetes por- és emberi eredetű mikropor szennyezettsége miatt.

Kiderült, hogy épp azokban az országokban a legnagyobb a veszteség, amelyek nagy összeget fektettek be napenergiába: Kínában, Indiában és az Arab-félszigeten. Ezekben a régiókban a porszennyezettség miatt 25 százaléknál is több lehet az energiaveszteség.

„Indiai kollégáim megmutatták nekem a tetőre szerelt napelemeket, megdöbbenve láttam, mennyire porosak a panelek” – mondta Michael Bergin, a Duke Egyetem professzora, a kutatás vezetője.

„Gondoltam, hogy a szennyeződés hatással van a hatékonyságukra, de nem találtam egyetlen kutatást sem, ami a veszteség becslésére vonatkozott volna, úgyhogy alkottunk rá egy megfelelő modellt.”

Az Indiai Műszaki Intézettel és a Wisconsin Egyetemmel karöltve, megmérték a a napelemek termelte energia csökkenését, amikor az elemek szennyezetté váltak. Adataik szerint, miután a paneleket megtisztították – néhány hét kihagyás után -, a  hatékonyságuk 50 százalékkal megnőtt.

A kutatók a szennyeződésből is mintát vettek, elemezték az összetételét: 92 százaléka por volt, a maradék szénből és emberi tevékenységből származó szennyezésből adódott össze.

A nyolc százalék kevésnek tűnhet, ám a fényt sokkal hatékonyabban blokkolják az emberi tevékenységből származó részecskék, mint a természetes eredetű por. Olyannyira, hogy az emberi tevékenység nagyobb veszteséget okoz, mint a por – ez a két szennyezőforrás nagyjából egyenlő mértékben járul hozzá a problémához.

„Az emberi eredetű részecskék szintén aprók és tapadósak, sokkal nehezebb őket eltávolítani a panelekről. Azt gondolhatnák, gyakrabban kellene megtisztítani a napelemeket, csakhogy minél gyakrabban tisztítjuk őket, annál nagyobb a kockázata, hogy megsérülnek” – magyarázza Bergin professzor.

A professzor előzőleg a Taj Mahalt szennyező anyagokat analizálta, amelyek elváltoztatták a színét az emlékműnek, ezért már voltak tapasztalatai, hogy viselkednek a különböző szennyező részecskék a napfény hatására.

Korábbi kutatómunkájának felhasználásával megalkotott egy egyenletet, amely felbecsüli a különböző összetevők napfényt blokkoló hatását a napelemen, és a szennyeződés lerakódását.

A panelek azonban nemcsak a por lerakódásától szennyeződnek, a környező levegőben levő porrészecskék napfényt megszűrő hatását is figyelembe kell venni. Ehhez Drew Shindell professzor, klímatudós segítségét vette igénybe.

Mivel a klímamodell már számol azzal, hogy a napenergia hány százalékát blokkolják a különféle levegőben található részecskék, számíthatóvá tették ezeknek a részecskéknek a napelemekre gyakorolt hatását. Így jött ki a teljes napenergia veszteség, amit meg lehet állapítani a Föld bármely részére.

Az Egyesült Államokban relatíve kevés a por, de az Arab-félszigeten, Észak-Indiában és Kelet-Kínában nagyok a veszteségek: havi tisztítás esetében 17-25 százalék, sőt ennél is több. Ha csak kéthavonta takarítják le a paneleket, akkor a veszteség 25- 35 százalékra ugrik.

Persze, a napenergia-termelés hatékonyságát a területi jellemzők is befolyásolják: építési zónában gyorsabban lerakódik a por a paneleken.

És a por természetétől is függ az áramtermelés.

Az Arab-félszigeten inkább a por szennyezi a paneleket, mint az emberi eredetű szennyezőanyag. Ennek a fordítottja igaz Kínára és Indiára.

„Kína már ma is tízmilliárd dollárnyi veszteséget könyvelhet el évente, aminek nyolcvan százalékát a szennyezés miatti veszteségeknek köszönheti. A megújuló energiatermelés robbanásszerű elterjedésével, a napenergia iránti elkötelezettségével ez a szám csak nőni fog” – jelentette ki Bergin professzor.

Mindig is tudtuk, hogy ezek a szennyező anyagok ártalmasak az emberi egészségre, klímaváltozást okoznak – hát most kimutattuk, hogy a napenergiának is ártanak” – folytatta Bergin. „Eggyel több ok arra, hogy a politikusok megegyezzenek az emisszió-kontrollban.”

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170626135724.htm

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: