Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az imádkozó sáska elkapja a kolibrit is

Posted by Suggestor - 2017. július 6. csütörtök

A Bázeli Egyetem és a kaliforniai La Jolla Egyetem, továbbá a louisianai Állami Egyetem zoológusai kutatásaik alapján állítják, hogy az imádkozó sáskák étlapján szerepelnek az apró termetű madarak is.

Az imádkozó sáskák húsevő rovarok, erős, ragadozó elülső lábakkal. Elsősorban rovarokat és pókokat esznek, ez a mindennapi zsákmányuk. De olykor megfigyelték őket, amint békát, gyíkot, szalamandrát és kígyót esznek.

Világszerte veszélyt jelentenek az imádkozó sáskák az apró madarakra

A kutatók összegyűjtötték és dokumentálták az eseteket – amit megfigyelők írtak le -, amikor a sáskák madarat ettek: kimutatták, hogy az imádkozó sáskák 24 különböző fajhoz, 14 családba tartozó madarat zsákmányoltak.

13 különböző országban történtek az esetek, minden kontinensen előfordult, kivéve az Antarktiszt.
„Valójában az, hogy az imádkozó sáskák madarat esznek, olyan széles körben elterjedt, mind a madarak fajok szerinti hovatartozása, mind földrajzi hely szerint, hogy ez elképesztő felfedezés” – kommentálta Marin Nyffeler, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók 147 dokumentált esetet gyűjtöttek össze az imádkozó sáskák ezen táplálkozási szokásáról, a világ minden részéről. Az esetek 70 százalékát az Egyesült Államokból jelentették, ahol az imádkozó sáskák gyakran kapnak el kolibriket a madáretetőknél vagy a házi kertekben, ott, ahol kolibrik által beporzott növények élnek.

A kolibrik vannak többségben az imádkozó sáskák által elpusztított madarak között, a leggyakoribb áldozatuk a vörös torkú kolibri (Archilochus colubris). (A vörös torkú kolibri alig nagyobb egy cserebogárnál. – a szerk.)

Évtizedekkel ezelőtt a nagy testű sáskák több idegen faját engedték szabadon Észak-Amerikában, a rovarkártevők elleni védekezés céljából. A behurcolt fajok most potenciális fenyegetést jelentenek a kolibriállományra és az apró madarakra.

Emellett vannak hazai (USA) nagy testű sáskák is, amelyek ugyancsak szoktak madarat zsákmányolni.
„Kutatásunk megmutatja, milyen fenyegetést jelentenek a madarakra nézve a sáskák. A legnagyobb óvatosságra van szükség, ha idegen sáskát hoznak be a rovarkártevők féken tartására.”

A tanulmány a The Wilson Journal of Ornithology című szakmai folyóiratban jelent meg.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170704093815.htm

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.