Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az arcunkról leolvasható, hogy a gazdagok vagy a szegények közé tartozunk-e

Posted by Suggestor - 2017. július 7. péntek

Mindnyájan tudjuk, mennyire fontos az első benyomás, de azt, hogy még a szociális helyzetünk is nyitva áll egy idegen szemlélő előtt, azt nem gondoltuk volna.

A Torontói Egyetem pszichológus professzora, Nicholas Rule és PhD hallgatója, Thora Bjornsdottir erre a felfedezésre jutottak, amikor teljesen semleges, érzelemmentes arcokat mutattak kísérleti személyeknek, akik a semleges arcra tekintve eléggé megbízhatóan kitalálták, hogy az átlagosnál szegényebb vagy gazdagabb személyről készült-e a kép.

Az emberek, természetesen, olyan éles szituációban is alkalmazzák ezt az ösztönös tudásukat, amikor egy alkalmazott felvételéről van szó, mondja Rule professzor a Journal of Personality and Social Psychology című folyóiratban..

„Ez azt jelenti, hogy az alig észrevehető, finom kis jel az arcunkon, ami a társadalmi hovatartozásunkról ad felvilágosítást, örökre megmarad. Azok az első benyomások önbeteljesítő jóslattá válhatnak, befolyásolhatják a kapcsolatainkat és a lehetőségeinket – magyarázza Bjornsdottir.

Hasonlóan érdekes, mondják, hogy egy személy szociális hovatartozását csak az érzelmet nem mutató, semleges arcról tudjuk leolvasni, nem a mosolygó vagy az egyéb érzelmet kifejező arcról.

Azt a következtetést fogalmazták meg a kutatók, hogy az érzelmek elfedik a személyek arcába bevésődött jegyeket, legyen akár a tízes évei végén vagy fiatal felnőttkorban az illető, az arcába az érzelmek – például a gyakori öröm kifejezése -, amiről a gazdagságra és elégedettségre szoktak asszociálni, belevésődtek. .

„Idővel az arcunk olyanná válik, hogy folyamatosan tükrözi és feltárja a tapasztalatainkat. Még akkor is, amikor azt hisszük, hogy nem fejezünk ki semmit, az elmúlt érzelmek nyomai ott vannak.”

A kutatók 75 000 dolláros éves családi jövedelemnél húzták meg a határvonalat: önkéntes egyetemi hallgatókat verbuváltak 60 000 dollár alatti családi jövedelemmel, illetve 100 000 dollár fölötti jövedelemmel, majd lefotózták őket semleges arckifejezéssel, kerülve az érzelemnyilvánítást.

Ezután felkértek egy másik csoportot, nézze meg a fotókat, és az ösztöneire hallgatva mondja meg, melyik fotó ábrázol gazdag, melyik szegény személyt.

53 százalékos pontossággal végezték el a feladatot, ami meghaladja az egyszerű tippelési eredményt.

„Látjuk, hogy az egyetemi hallgatóknak, akik még csak 18-22 évesek, már összegyűlt annyi élettapasztalatuk, hogy képes volt láthatóan megváltoztatni, formálni az arcukat, hogy mások meg tudták határozni társadalmi-gazdasági helyzetüket, társadalmi osztályukat” – jelentette ki Rule professzor.

Sem a nemek, sem a rasszok nem érintették az eredményeket, sőt az sem, mennyi ideig szemlélték a fotót a kísérleti személyek.

Kizárólag a nonverbális viselkedés számított.

„Vannak olyan idegek az agyban, amelyek az arcfelismerésre specializálódtak. Az arc az első, amit észreveszünk, amikor valakire nézünk.”

„Figyelmesen nézzük az arcokat, belénk van égve, hogy úgy nézzünk rájuk, mint jelekre. Ezt az emberek nagyon hamar megtanulják. Az emberek nem igazán vannak tudatában, milyen kulcsot használnak, amikor a társadalmi osztályba tartozás felől döntenek. Ha megkérdezi az ember tőlük, hogy miért, nem tudnak válaszolni. Nincsenek tudatában, hogyan csinálják.”

A társadalmi osztályba tartozás vizsgálata a pszichológiában és a magatartástudományban egyre fontosabb helyet kap, mondja Rule professzor. A 43 izom, amely egy relatíve szűk helyre, az arcra koncentrálódik – ez az egyik legizgalmasabb terület.

A kutatás következő lépése az lesz, hogy idősebb korcsoportban vizsgálják meg az arc jeleit, mert idő haladtával azok még kifejezőbbé válnak a többiek számára.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170705133020.htm

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Az arcunkról leolvasható, hogy a gazdagok vagy a szegények közé tartozunk-e”

  1. uniohid said

    „Idővel az arcunk olyanná válik, hogy folyamatosan tükrözi és feltárja a tapasztalatainkat. Még akkor is, amikor azt hisszük, hogy nem fejezünk ki semmit, az elmúlt érzelmek nyomai ott vannak.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: