Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A D-vitamin hiány már járványos méreteket öltött a világban – részben a nem megfelelő táplálékkiegészítő szedése miatt

Posted by Suggestor - 2017. július 9. vasárnap

A D-vitamin életbe vágóan fontos vitamin, ennek segítségével szívódik fel a bélben a kalcium, ha megfelelő koncentrációban van jelen a kalcium és a foszfor. Ez a vitamin segít az egészséges csontok kialakulásában és fenntartásában. Ha nem megfelelő a D-vitamin szint, a csontok törékennyé válnak.

Az alacsony D-vitamin szinttel hoznak összefüggésbe egy sor betegséget, például a szív- és érrendszeri betegségeket és a rákot.

A D-vitamin nincs jelen táplálékunk nagy részében, viszont a nap ibolyántúli sugarainak hatására szintetizálódik a bőrünkben.

Az Egyesült Államok lakosságnak több mint 40 százaléka szenved hiányt D-vitaminban, ezért mondják egyes kutatók, hogy a D-vitamin elégtelenség elérte a járványos szintet.

Egy 2009-es kutatás szerint a feketéknek mindössze 3 százalékában éri el a D-vitamin az ajánlott koncentrációt, míg húsz évvel azelőtt ez az érték 9 százalék volt.

Ezért válik egyre fontosabbá, hogy megértsük, hogyan működik a D-vitamin, és melyik táplálékkiegészítő felel meg a vele szemben támasztott elvárásoknak.

A D-vitaminnak két típusa van, a D-2 és D-3 vitamin, az előbbi növényi forrásokban található, főleg gombákban, az utóbbi állati forrásokból, főleg halakból és tojásból származik.

A két típus nagyon hasonló, csak az oldalláncaik struktúrájában különböznek. Eddig az volt az elfogadott nézet, hogy két D-vitamin egyformán jó mint táplálékkiegészítő.

A Surrey-i Egyetem (Egyesült Királyság) kutatói a közelmúltban tesztelték a D-2 és a D-3 vitamint, melyik emeli meg hatékonyabban a szervezetben a D-vitamin koncentrációt..

335 dél-ázsiai, illetve fehér európai nőnek mérték meg a D-vitamin koncentrációját két, egymást követő télen. (Télen, a napsugárzás csökkenése miatt kevesebb a bőrben keletkező D-vitamin.)

A kísérletben résztvevőket 5 csoportra osztották: az első csoport D-2 vitamint szedett, azzal dúsított kekszben, a második D-3 vitamint szintén kekszben, a harmadik D-2 vitamint gyümölcslében, a negyedik D-3 vitamint gyümölcslében, az ötödik placebót (hatóanyag nélkülit) kapott.

A kísérlet azt mutatta, hogy a D-3 vitamin kétszer olyan hatékonyan emeli a D-vitamin szintet a szervezetben, mint a D-2. A D-3 vitaminnal dúsított kekszet evők D-vitamin szintje 74 százalékkal, a D-3 vitaminos gyümölcslét fogyasztóké 75 százalékkal nőtt meg. Akik D-2 vitamint kaptak, azoké pedig 33, illetve 34 százalékkal, attól függően, hogy kekszben vagy gyümölcslében fogyasztották-e el.

A placebo csoportnak 25 százalékkal csökkent ez alatt az idő alatt a D-vitamin szintje.

Sok élelmiszer-ipari vállalat dúsítja élelmiszereit vagy gyümölcsléit D-2 vitaminnal, lehet, hogy ezek után váltani fognak, D-3 vitaminra – vélik a kutatók.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Laura Tripkovic ezzel zárja az írást:

„A D-vitamin fontosságát aligha lehet túlértékelni. Az Egyesült Királyságban élőknek nagyon nehéz elegendő D-vitamint szerezni természetes forrásból, a napfényből, ezért a táplálékból és a szupplementumokból kell pótolniuk.”

„Eredményeink megmutatták, hogy a D-3 vitamin kétszer olyan hatásos, mint a D-2 a szervezet D-vitamin szintjének emelésében, mint amikor D-2 vitaminnal dúsított élelmiszert fogyasztunk, azaz gombafélét, D-2-vel dúsított kenyeret, vagy D-2 táplálékkiegészítő vitamint.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy meg kell változtatnunk az eddigi felfogásunkat a kétféle D-vitaminnal kapcsolatban.”

„Azoknak, akik halat, tojást vagy D-3 vitamint tartalmazó táplálékkiegészítőt fogyasztanak, kétszer nagyobb valószínűséggel emelkedik meg a D-vitamin szintjük, szemben azokkal, akik D-2 vitaminban gazdag forrásból  fogyasztanak: gombákat, D-2-vel dúsított kenyeret esznek vagy D-2 táplálékkiegészítőt szednek.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/318266.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: